ep bitllets deuro
Europa Press - Archivo

La lliura i l'euro es mantenen sota pressió, lleugerament llastats pel Brexit i per la rebaixa de les perspectives de creixement del Banc Central Europeu (BCE) per a l'Eurozona el 2018 i 2019. A la manca de motius per canalitzar una pujada en les dues divises europees, se suma el gir d'atenció del mercat cap al dòlar i l’imminent pujada de tipus de la Reserva Federal (Fed) de la propera setmana.

Serà el proper esdeveniment que provoqui vaivens en els principals encreuaments, segons els experts. Ja no tant per a increment en si, que està àmpliament descomptat pel mercat, sinó perquè els inversors buscaran pistes sobre els plans del banc central dels EUA per al pròxim any en el camí de la normalització monetària.

Hi ha molta dissensió en aquest punt, ja que les previsions per al pròxim exercici oscil·len entre d’una i quatre pujades per la qual cosa s'espera que el president de la Fed, Jerome Powell, "aclareixi la seva orientació de futur", indica Michael McCarthy, analista de CMC Markets. L'expert atorga un potencial de pujades al 'bitllet verd' enfront de l'euro, la lliura i el ien.

Pel que fa a les monedes europees, la divisa compartida es mostra plana i segueix encapsulada entre els 1,13-1,14 dòlars, franja en què s'ha mogut des de finals de novembre. La decisió de política monetària del BCE va deixar la certesa d'un Mario Draghi més conservador, fruit de les revisions a la baixa del regulador i de la manca de concreció sobre les reinversions de l’ingent cartera de bons del banc central. Els mercats ja comencen a descomptar que no hi hagi pujada de tipus fins al 2020, cosa que són males notícies per a l'euro.

La moneda única tampoc és aliena al drama del Brexit, que manté la lliura a mercè d'una elevada volatilitat. Les notícies no són gens favorables i els analistes comencen a avisar que cal preparar-se perquè el divorci entre Londres i Brussel·les acabi sense acord. De moment, la UE s'ha tancat en banda a reobrir el meló i la primera ministra, Theresa May, s'entesta a demanar més garanties.

La lliura tracta de subjectar als 1,26 dòlars, però els analistes apunten noves caigudes cap als 1,23 dòlars i els 1,20 dòlars.

Noticias relacionadas

contador