ep billets deuro
Europa Press - Archivo

L'euro porta des de finals de novembre encapsulat en un rang que comprèn els 1,13 dòlars per la banda baixa i els 1,1450 per l'alta. La tranquil·litat de la divisa comunitària enfront del 'bitllet verd' contrasta amb la volatilitat que viu l'euro/lliura sota els designis del Brexit i que manté a la divisa per sobre de les 0,90 lliures, completament subjugada a les anades i vingudes de la lliura. No obstant això, l'última reunió del Banc Central Europeu (BCE) de l'any retorna protagonisme la 'divisa única'.

La divisa es manté calmada per sota dels 1,14 dòlars (1,1360/80 dòlars), després que el dimecres rebés impuls de les bones notícies que arriben de les negociacions entre Itàlia i la Unió Europea. El primer ministre italià, Giuseppe Conte, s'ha reunit aquest dimecres amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, a Brussel·les i li ha ofert reduir el dèficit públic dels seus Pressupostos per 2019 fins a un 2,04% del PIB, enfront del dèficit del 2,4% proposat inicialment i rebutjat per la Comissió, segons va afirmar el propi Conte a la sortida de la reunió.

No obstant això, aquesta jornada estarà marcada per la reunió del BCE en la qual oferirà les seves perspectives econòmiques, amb la novetat que per primera vegada es coneixeran les previsions per 2021. D'altra banda, el resultat de l'últim conclave de 2018 està més que descomptat i no s'esperen canvis en la política monetària del banc central que ha anunciat amb antelació que aquest mes de desembre posa fi al seu programa de compra de bons.

"Han estat quatre anys en els quals el BCE ha acumulat una cartera massiva de renda fixa per valor de 2.600 bilions d'euros", assenyala Jasper Lawler, analista de London Capital Group. No obstant això, les febles dades macro i l'amenaça de ralentització global apunten al fet que el president de l'entitat, Mario Draghi, es mostrarà molt conservador en el seu discurs, la qual cosa implica riscos a la baixa per a la moneda.

Amb tot, "la reacció a la reunió d'aquest dijous estarà limitada perquè el mercat ha descomptat la fi del QE i a Draghi", incideix Lawler, que també avisa que si hi ha alguna sorpresa molt conservadora en la política de l'entitat, l'euro/dòlar tornarà al mínim recent en els 1,1275 dòlars".

contador