boris-johnson-nouveau-premier-ministre-britannique

La lliura ha perforat aquest dimarts la franja dels 1,20 dòlars, mínims de gairebé tres anys, no vistos des del flaix crac del 7 d'octubre de 2016. La moneda britànica ha tocat els 1,1992 dòlars, des d'on ha rebotat moderadament fins als 1,2016 dòlars, per després tornar a caure, camí al seu pitjor canvi en tres anys: els 1,19 dòlars. Contra l'euro, es canvia de mans en 0,9135 lliures, menys danyada pel feble panorama de la divisa comunitària.

Els experts avisen que és possible que s'arribin a provar els 1,18 dòlars, ja que els baixistes apunten al mínim del famós flaix crac, jornada durant la qual d'altra banda, es van arribar a veure 1,10 dòlars per lliura en algunes plataformes d'intercanvi de divises. "Estem en aigües desconegudes", avisa Neil Wilson, analista de Markets.com. Possiblement podríem veure els 1,15 o fins i tot els 1,10 dòlars durant les properes setmanes si els operadors decideixen moure contra la lliura", assenyala. Aquest any, la cotització de la lliura enfront del dòlar s'ha depreciat més d'un 6%, després de concloure 2018 als 1,2753 dòlars.

Les notícies que el primer ministre britànic, Boris Johnson, avalua convocar eleccions anticipades tan aviat com aquest mateix dimecres han alimentat el pessimisme dels inversors, quan la política britànica encara el tram final del Brexit. Els esdeveniments de les últimes setmanes han incrementat les possibilitats que el divorci entre el Regne Unit i la Unió Europea (UE) acabi sense acord i la moneda és la primera a encaixar el cop.

A més, l'intent del 'premier' de tancar el Parlament durant cinc setmanes per tirar endavant els seus plans sobre l'acord amb Brussel·les i realçar la seva amenaça de Brexit dur ha accelerat les accions dels parlamentaris que buscaran plantar cara a Johnson aquest mateix dimarts. La Cambra dels Comuns reprèn l'activitat amb la intenció de votar una proposta que eviti la sortida desordenada i forci al mandatari a buscar una nova pròrroga.

No obstant això, Johnson va demanar dilluns, després d'una reunió d'emergència del seu gabinet que els parlamentaris no donin suport a cap proposta de llei impulsada per Jeremy Corbin, líder del Partit Laborista. "Si hi ha alguna cosa que ens pot aturar en aquestes converses és la sensació a Brussel·les que els parlamentaris poden trobar alguna forma de cancel·lar el referèndum. O que demà els parlamentaris votaran, amb Jeremy Corbyn, per un altre retard inútil. No crec que ho facin. Espero que no ho facin", va exigir.

Un portaveu del govern ha confirmat que Johnson valorarà les votacions sobre el Brexit que es produeixin aquesta setmana com una moció de confiança, que tradicionalment desencadenen eleccions generals si perd l'executiu. Des del Partit Conservador, els seus diputats han estat amenaçats amb l'expulsió si voten al costat dels laboristes en contra dels plans de Johnson.

Aquesta tarda, el primer ministre farà una compareixença pública a les 19,00 hores, hora local, enmig de creixents especulacions sobre que el 'premier' convocarà eleccions el proper 14 d'octubre. "Per si la incertesa del Brexit no fos prou dolenta, ara s'hi suma la d'unes eleccions", comenta David Madden, analista de CMC Markerts.

"Les eleccions no són fàcils de convocar: el risc de Corbyn per als actius del Regne Unit és probablement major que un Brexit sense acord, després de tot", afegeix per la seva part Wilson. "Les perspectives per a la lliura esterlina poden empitjorar si hi ha eleccions i certament es deterioraran si no s'arriba a un acord", afegeix.

Noticias relacionadas

contador