libra portada carney

La lliura esterlina ha seguit dessagnant aquest dijous per sota dels 1,21 dòlars, fins a nivells no vistos des de gener de 2017 als 1,2084 dòlars. El temor dels mercats a què el Brexit es produeixi sense acord per la intransigència del govern de Boris Johnson, sumat a la fortalesa del dòlar després que la Reserva Federal (Fed) no garantís més retallades de tipus, han llastrat la moneda que perllonga la seva caiguda de més d'un 4% el juliol, el seu pitjor mes des d'octubre de 2016.

A això se suma l'alentiment econòmic del Regne Unit que mostren les dades macro, de la qual també s'ha fet ressò el Banc d'Anglaterra (BoE, per les sigles en anglès) en les previsions econòmiques que ha publicat aquest dijous, al costat de la decisió de tipus d'interès del mes d'agost, quan s'han mantingut sense canvis al 0,75%. Així, el regulador monetari presidit per Mark Carney ara pronostica un creixement del PIB de l'1,3% per a 2019 i 2020, per sota de l'1,5% i l'1,6% respectivament de les seves projeccions anteriors de maig. Aquestes previsions es fan sota el supòsit que el Regne Unit eviti un Brexit desordenat.

El Banc espera que la inflació, que actualment es troba en l'objectiu del 2%, superi aquesta fita a dos i tres anys vista, i per un marge més gran al previst el maig.

A les actes de la reunió d'agost, el banc central va assenyalar que el major risc d'un Brexit caòtic havia portat a una "depreciació marcada del tipus de canvi de la lliura esterlina", que està a prop d'un mínim de tres anys enfront dels seus divises rivals, i que des de mitjans de juliol, la incertesa comercial sobre Brexit s'havia tornat "més arrelada".

Contra l'euro, la lliura es manté al voltans de les 0,91 unitats, després dels mínims de gairebé dos anys assolits enfront de la moneda única.

contador