turkish-president-tayyip-erdogan-makes-speech-during-ceremony-marking-second-anniversary-attempted-coup-presidential-palace-ankara-turkey-july-15-2018 0
REUTERS/Umit Bektas/File Photo

No hi ha respir per a la lira turca. El president del país, Recep Tayyip Erdogan, ha assegurat que les autoritats electorals han d'anul·lar les eleccions locals d'Istanbul a causa d'irregularitats. La moneda, dinamitada per la incertesa política, cotitza a prop dels seus recents mínims a les 5,67 unitats contra el dòlar.

Segons ha informat aquest dimecres el diari governamental Sabah, els resultats inicials mostren que l'opositor Partit Republicà del Poble (CHP) va guanyar el control de la ciutat més gran de Turquia en les eleccions a l'alcaldia, posant fi al govern de 25 anys per part del partit Justícia i Desenvolupament (AKP) del mandatari turc.

Erdogan ha indicat que la norma que requereix que aquells encarregats de les urnes siguin funcionaris va ser infringida en alguns col·legis electorals. El vicepresident de l'AKP, Ali Ihsan Yavuz, ha demanat aquest dimarts la repetició de les eleccions locals a Istanbul, després de perdre per només 25.000 vots, ja que en cas contrari "els dubtes romandran".

"Formalitzarem nostre recurs extraordinari avui (dimarts). Direm que hi ha hagut esdeveniments que han tingut una incidència directa en les eleccions i reclamarem la repetició de les eleccions a Istanbul", ha subratllat Ali Ihsan Yavuz, en una roda de premsa.

Aquest dilluns, el Consell Electoral de Turquia (YSK) va rebutjar la petició de l'AKP de recomptar els vots de les eleccions locals en 31 dels 39 districtes de la localitat d'Istanbul.

El president Erdogan va posar en quarantena el resultat que van llançar les urnes en aquesta ciutat també a inicis de setmana i va dir que hi ha "massa" irregularitats i també va citar el "crim organitzat". Les crítiques van provocar una onada de vendes en la moneda que va arribar a depreciar-se un 1%.

Segons els resultats publicats pel YSK, el candidat de l'opositor CHP, Ekrem Imamogli, va rebre el 48,79 per cent dels vots, mentre que l'exprimer ministre i expresident del Parlament Binali Yildirim en va obtenir un 48,51 per cent.

Ali Ihsan Yavuz ha insistit que si el Consell Electoral de Turquia no autoritza la repetició de les eleccions "romandran els dubtes" sobre el resultat a causa de l'estret marge pel qual s'ha decantat l'alcaldia d'Istanbul.

Els experts de Rabobank aposten per futures caigudes en la moneda, ja que els operadors poden ara posar-se curts en la lira, ja que s'han aixecat les restriccions imposades abans dels comicis que es van celebrar el 31 de març. Així, "la lira turca és l'anella més feble a causa de les creixents preocupacions del mercat que la tensió política pugui augmentar en els pròxims dies o setmanes", expliquen.

Noticias relacionadas

contador