presidente turquia erdogan

Debilitat en la lira turca aquest dilluns, després de conèixer el resultat de les eleccions municipals al país. Després de retallar les seves pèrdues inicials i cedir un 0,5% abans de l'obertura europea, ha passat a desplomar-se més d'un 2%, llastrada per uns comicis en què el president del país, Recep Tayyip Erdogan, ha perdut el control de la capital, Ankara, i està a punt de rendir a mans de l'oposició Istanbul.

La divisa turca, que s'ha vist sotmesa a una intensa pressió durant les últimes jornades, ha cedit més enllà de les 5,69 unitats per dòlar. Lluny queden encara els mínims de fa una setmana, quan va superar les 5,80 lires per cada 'bitllet verd', però la celeritat de la depreciació provoca una crida a la cautela dels analistes. Amb tot, Naeem Aslam, expert de ThinkMarkets, no creu que s'estengui el pànic perquè els mínims del 7 d'agost a les 7 unitats per dòlar encara queden lluny.

Els primers resultats oficials de les eleccions locals celebrades aquest diumenge a Turquia donarien al candidat de l'opositor Partit Republicà del Poble (CHP) l'Alcaldia d'Ankara, la capital del país, amb un 50,62% de vots un cop escrutat el 92,36 % dels sufragis.

Així, el candidat del CHP, Mansur Yavas, s'imposaria al candidat de l'oficialista Partit Justícia i Desenvolupament (AKP), Mehmet Ozhaseki (47,2%), tot i les advertències del president turc, Recep Tayyip Erdogan, que va afirmar en campanya electoral que hi hauria "conseqüències" per als ciutadans de la capital si no triaven el seu candidat.

A Istanbul, la ciutat més poblada del país, el candidat de l'AKP, Binali Yildirim, s'ha imposat amb un 48,71% de vots al candidat del CHP, Ekrem Imamoglu (48,65%), segons dades oficials difoses per l'agència de notícies oficial, Anatòlia, i corresponents en el cas d'Istanbul al 98,78% de l'escrutini.

Tot i que Erdogan ha vist minvada la seva influència en aquestes places, Aslam destaca que els resultats no han estat tan dolents, per la qual cosa espera que s'estengui la moneda quan els mercats paeixin que, al cap i a la fi, Erdogan ha sumat una altra victòria. "En el futur, els seus majors reptes seran impulsar el creixement al país i allunyar l'economia dels costos de la recessió.

Noticias relacionadas

contador