lira turca portada

La lira turca ha aguditzat les seves caigudes dijous i ha marcat un nou mínim de sis mesos al voltant de les 6,00 unitats contra el dòlar. La moneda, que fa gairebé un mes que està patint les conseqüències de l'inrevés al president turc, Recep Tayyip Erdogan, en les eleccions municipals de març, ha vist accelerar la seva caiguda per l'espantada dels inversors després de l'última decisió del Banc Central de Turquia de pausar les pujades de tipus. Les pèrdues són ja del 7% durant l'últim mes davant de la moneda dels EUA.

Aquest divendres, corregeix marginalment la caiguda fins a les 5,98 lires de la jornada anterior, preus no vistos des del 12 d'octubre, però els analistes preveuen majors caigudes després d'una decisió de política monetària que ha agafat per sorpresa el mercat. A comunicat que va acompanyar la seva decisió del mes d'abril, l'institut emissor va abandonar el seu compromís d'elevar les taxes d'interès si fos necessari.

Aquesta aturada, després de set mesos d'alces en el preu del diner està repel·lint als inversors d'una economia molt apallissada, la caiguda en la moneda l'any passat va provocar una forta sacsejada als mercats emergents de tot el món. L'anunci se suma a una llarga llista de preocupacions, entre la inflació de dos dígits, la política poc ortodoxa, la influència de l'Executiu turc sobre la independència del banc central i els moviments dramàtics però inexplicables en les reserves de divises de Turquia.

"És un moviment bastant ridícul per part del Banc Central de la República de Turquia... per què dimonis faria això quan encara es produeixen fuites massives de reserves de divises i la lira no està ancorada", es pregunten els experts de Bluebay Asset Management. "El banc central ha comès un error darrere l'altre durant els últims dos anys", afegeixen.

La declaració del Comitè de Política Monetària de Turquia dijous va deixar de banda la seva promesa anterior que "en ser necessari, es lliurarà un major ajust monetari". En canvi, va dir que les seves decisions "estaran decidides a mantenir la inflació en línia amb la trajectòria apuntada", una declaració àmpliament interpretada pels inversors com un llarg descans. La taxa de referència del banc és actualment del 24%.

Noticias relacionadas

contador