librabrexitcb1

El major termòmetre del Brexit, la lliura, està jugant el seu paper a la perfecció en les últimes sessions. L'optimisme sobre que la Unió Europea (UE) i Regne Unit finalment aconsegueixin algun tipus d'acord en el divorci, a temps per a la data límit del 31 d'octubre, manté a la moneda ben apuntalada. El cable (lliura/dòlar) acumula un ascens del 4% des dels mínims del 10 d'octubre, en els 1,22 dòlars, contra l'euro, la figura alcista és d'un 3,8%.

La moneda ha revisat aquest dimarts els màxims de gairebé quatre mesos que aconsegueixo aquest dilluns, per sobre dels 1,27 dòlars, preu no vist des de finals de juny. La bona disposició del cap negociador de la UE, Michel Barnier, a continuar treballant per a aconseguir un acord aquesta setmana, ha mantingut animada a la moneda que també ha protagonitzat un pròsper moviment contra l'euro, amb data d'inici el 10 d'octubre. La moneda de Regne Unit ha tocat màxims de cinc mesos contra la seva rival europea i ha arribat a canviar-se de mans per sota de les 0,87 lliures.

Encara que poc després ha retrocedit des d'aquests nivells, els comentaris de Barnier han donat renovades raons a les compres. "Els nostres equips estan treballant duro i el treball acaba de començar avui, aquest treball ha estat intens durant el cap de setmana i ahir, perquè a pesar que l'acord serà difícil, cada vegada més difícil, per a ser sincer, encara és possible que s'aconsegueixi setmana", ha declarat el cap negociador de la UE davant els periodistes a Luxemburg.

Després, ha agregat que "qualsevol acord ha de funcionar per a tots", i que és "hora de convertir les bones intencions en un text legal".

Els operadors mantenen els nervis a flor de pell, a escassos 15 dies del termini donat per a assegurar un Brexit tou i encara no hi ha un acord clar sobre com el Regne Unit abandonarà la Unió Europea. El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, va presentar noves propostes a principis d'aquest mes per a superar les diferències sobre el controvertit 'backstop' irlandès, una pòlissa d'assegurança que està destinada a protegir el mercat únic de la UE (una àrea econòmica amb les mateixes normes i estàndard) sense imposar una frontera dura entre el República d'Irlanda i Irlanda del Nord.

La setmana passada, el Regne Unit i la UE van acostar posicions quan Johnson va donar el seu braç a torçar i va reconèixer que no podia haver-hi una frontera duanera a l'illa d'Irlanda, la qual cosa va disparar les pujades en la lliura. A més, el mercat segueix amb atenció les notícies de la BBC sobre que el bloc comunitari estaria considerant un nou cim d'emergència cap a finals de mes per a lligar l'acord, davant la dificultat que es tanqui a temps per al conclave comunitari d'aquest dijous.

Noticias relacionadas

contador