johnson libra

El nou capítol de desacords entre Regne Unit i la Unió Europea (UE) sobre les negociacions del Brexit que es materialitzarà al desembre, ha provocat un renovat sofriment en la lliura, que s'ha depreciat un 3,5% contra el dòlar i aproximadament el mateix contra l'euro l'última setmana. La moneda britànica intenta tancar la setmana per sobre d'1,28 dòlars, després de marcar un mínim de sis setmanes aquest dijous a 1,2770 dòlars i a 0,9232 lliures contra l'euro.

"La venda va ser implacable", comenta Chris Weston, cap de recerca de Pepperstone. "És evident que la lliura té una prima de risc polític", afegeix, la qual cosa ha provocat que "els indicadors de volatilitat a curt termini hagin augmentat dràsticament".

Segons informa Bloomberg, la UE ha donat a Johnson un termini molt concret perquè canviï la normativa que ha fet saltar per l'aire qualsevol perspectiva d'un possible acord comercial entre Londres i Brussel·les. De fet, en un comunicat, la Comissió Europea ha advertit que el Regne Unit posa en perill els esforços per a signar un acord comercial de gran abast entre totes dues parts si no es retracta.

"La violació dels termes de l'Acord de Retirada infringiria el dret internacional, soscavaria la confiança i posaria en risc les futures negociacions de relació en curs", ha dit Brussel·les, que ha amenaçat amb emprendre accions legals contra el Govern britànic si no fa marxa enrere.

Aquest nou episodi en el drama del divorci entre el Regne Unit i la UE ha provocat que la volatilitat de la lliura es dispari un 13%, màxim des del 26 de març, quan el mercat va rebre la sacsejada de la pandèmia. "Els riscos per a la lliura continuen molt esbiaixats cap al costat negatiu a curt termini", indiquen els analistes de MUFG.

Noticias relacionadas

contador