yen 20220426075120

El Banc del Japó ha realitzat un moviment per apuntalar el ien, després que una nova estirada del ral·li del dòlar hagi tornat l'encreuament dòlar/ien a fregar els seus recents màxims des del 1998. En concret, ha dut a terme una revisió dels tipus de canvi al mercat de les divises, segons confirmen diverses fonts, cosa que sol ser un senyal que una intervenció més gran és imminent.

La mesura passa a les intervencions verbals de la setmana passada, cosa que sembla indicar que el banc central nipó està llest per fer un gir a la seva política monetària en la reunió de la setmana que ve.

Tot i això, "la pregunta més important és si el Banc del Japó, en comprovar els tipus del ien, ha aconseguit que la cotització del dòlar/ien hagi tocat sostre", diu Michael Hewson, analista de CMC Markets. "La resposta curta a aquesta pregunta és que no, però potser l'haurà frenat", afirma.

Si bé la intervenció ha provocat una forta reculada del dòlar nord-americà, també ha estat oportuna, ja que s'ha produït quan el dòlar estava reculant, després d'haver intentat superar els màxims anteriors d'aquest mes als 144,99 iens, sense aconseguir-ho, establint així un nivell de resistència efectiu als 145,00 iens per dòlar.

"També farà que els operadors siguin molt més cauts a l'hora de temptar la sort quan es tracta de posicionar-se llargs al dòlar/ien i aventurar que seguirà escalant per sobre dels 145,00 iens cap als 150,00 iens", afegeix l'expert.

"El fet que un banc central revisi els tipus és la segona manera més barata d'intentar frenar la pujada o baixada del valor d'una moneda, sense gastar diners. La primera és la intervenció verbal, és a dir, fer pujar o baixar la moneda. El Banc del Japó ja ha fet les dues coses", prossegueix Hewson.

Tot i això, el mètode més eficaç per determinar el grau de preocupació d'un banc central pel valor de la seva moneda és la intervenció real, i l'acte de comprar o vendre dòlars nord-americans de manera concertada. L'última vegada que el Banc del Japó va intervenir així va ser el 1998, fa 24 anys, durant la crisi financera d'Àsia, quan el ien japonès va caure bruscament. "Això significa que el llistó de la intervenció real és probablement força alt", opina l'analista de CMC Markets.

"Encara no hem arribat a aquest punt, i amb la reunió del Banc del Japó de la setmana que ve, les autoritats japoneses podrien estar preparant els mercats per a un possible canvi de política monetària", augura l'analista. I subratlla que “això és important en el context de l'actual política monetària del Banc del Japó. La raó principal per la qual el ien japonès està tan feble és l'actual política del Banc del Japó, i el fet que els tipus siguin negatius, del -0,1%”.

Per tant, creu Hewson que qualsevol intervenció puntual frenarà la caiguda del ien però no l'aturarà. "El mercat anirà on vulgui anar dins dels límits actuals de la política monetària dels respectius bancs centrals, i amb la reunió de la Reserva Federal i el Banc del Japó la setmana que ve, el que passi llavors determinarà molt probablement el camí a seguir", conclou.

Noticias relacionadas

contador