ep el presidente de la republica de turquia recep tayyip erdogan
Emin Sansar/Anadolu Ajansi/Europa Press
32,4158 TRY
  • -0,1402 TRY
  • -0,43%

La lira ha prosseguit amb la seva agudíssima depreciació aquest dilluns i ha arribat als 17,50 per dòlar i 19,60 per euro, després de noves declaracions del president turc Recep Tayyip Erdogan, que ha promès continuar amb les retallades dels tipus d'interès, referint-se a les proscripcions islàmiques sobre la usura com a base per a la nova política. Precisament la seva ingerència en la política monetària ha convertit la lira en la moneda amb pitjor rendiment del món als darrers tres mesos.

Així mateix, ha reiterat els comentaris anteriors que el país segueix lliurant una guerra d'independència econòmica. S'ha referit també a la inflació i ha promès tornar-la al 4%. Afirma que impulsarà les exportacions, l'ocupació, les inversions i el creixement, però la majoria dels economistes el qualifiquen d'imprudent i preveuen que la inflació es dispari per sobre del 30% l'any que ve.

En la seva intervenció de diumenge, Erdogan va dir que els problemes de Turquia es devien a "atacs irracionals" a l'economia i va desestimar les crides als controls de capital com a "ridículs".

"Les limitades retallades de tipus que hem fet no poden ser la causa d'aquest quadre", va dir.

Els tipus de canvi eren l'"arma del joc que s'està duent a terme a Turquia", i una vegada que s'estabilitzin tant ells com els preus, "veurem com se'ns obren les portes d'una Turquia molt més gran i moderna dins de uns mesos".

Dijous passat, el Banc Central de Turquia va rebaixar el tipus d'interès repo a una setmana en 100 punts bàsics, fins al 14%. Amb aquesta baixada, les autoritats han retallat el tipus d'interès clau en 500 punts bàsics des del setembre.

Colpejada pel temor d'una espiral inflacionista, la moneda ha perdut un 55% del seu valor aquest any i un 37% durant els darrers 30 dies.

Noticias relacionadas

contador