mauricio macri argentina portada

La pressió canviària ha tornat a incrementar-se a l'Argentina, a cinc dies d'unes eleccions presidencials el resultat de les quals apunta a una volta al peronisme. La moneda s'ha devaluat de tornada als 58 pesos per dòlar aquest dimarts i amenaça amb tornar als nivells d'agost.

Els inversors parlen d'una onada de cobertura de carteres davant dels comicis de diumenge, cosa que amplia la bretxa entre la cotització majorista del peso enfront de l'arbitratge d'actius per fer-se de divises a l'exterior mitjançant el denominat 'comptat amb liquidació' (CCL). Els experts avisen també que el país podria veure incrementada la seva inestabilitat si diumenge es compleixen els pronòstics en què Alberto Fernández derrotaria el president neoliberal Mauricio Macri, segons les últimes enquestes.

El passat 11 d'agost les eleccions primàries van deixar el peronista Fernández com a gran favorit per a les eleccions presidencials que es disputaran el 27 d'octubre, davant la qual cosa els mercats van reaccionar produint fortes caigudes a la borsa i depreciació del peso, que després d'unes setmanes molt agitades el Banc Central va aconseguir estabilitzar a través de restriccions canviàries i l'ús de les seves reserves internacionals.

Ara, a pocs dies per als comicis, el peso torna a perdre valor encara que de forma molt menys accentuada que a mitjans d'agost. Els experts de Monex han explicat, en declaracions a Bolsamanía que no creuen que la moneda pateixi un altre episodi similar pels "controls restrictius que hi ha en vigor". En aquell moment, el peso majorista es va devaluar de manera que un dòlar valia 62 pesos, una fita històrica per a la moneda. Aquest dimarts, el peso majorista es va depreciar un 0,32%, a 58,64/58,70 per dòlar, de manera que acumula una caiguda del 35,78% aquest any.

L'operatòria de CCL -usada per escapolir dòlars enfront de les restriccions canviàries vigents- tenia una mitjana de les 77,5 unitats, xifra que ampliava la diferència enfront del interbancari al 32,1% des del 28,8% de dilluns. Es tracta de la major diferència des del 2015, previ a l'assumpció de Macri al desembre d'aquest any.

Per la seva banda, la moneda argentina a la plaça informal es va depreciar un 1,49%, a 66,75/67,25 unitats, amb una bretxa canviària respecte a la cotització oficial del 14,6%.

El risc país elaborat pel banc JP.Morgan pujava a 53 unitats, segons Reuters, a 2.175 punts bàsics, amb una caiguda en els bons sobirans del 0,5% de mitjana. Al seu torn, l'índex borsari S&P Merval pujava un 1,93%, a 33.179,3 unitats, liderada per empreses exportadores com paraigües davant la devaluació regnant.

Noticias relacionadas

contador