euro-monnaie

Nova jornada de caigudes per a l'euro aquest divendres, que prolonga la figura baixista de les últimes cinc sessions, pressionat per les dades econòmiques d'Alemanya res encoratjadors i que afegeixen preocupació sobre la locomotora de la zona euro. La moneda ha perdut un 1,3% aquesta setmana -un 2% en el que va d'any-, des dels voltants dels 1,11 dòlars que va tocar el dilluns, fins als nous mínims anuals del divendres, en els 1,0950 dòlars. Els experts també atribueixen el sofriment de la moneda única al múscul que marca el dòlar a tots els fronts.

  • 1,0695$
  • -0,07%

L'acumulació de dades positives als EUA, entre les quals destaquen l'ISM de manufactures i de serveis, i la dada d'ocupacions privades de la signatura ADP, li han donat un fort impuls addicional al 'bitllet verd', al mateix temps que els índexs borsaris de Nova York ja estan novament en màxims de tots els temps. No obstant això, el cop de gràcia a la divisa comunitària va arribar de la mà del major enfonsament en una dècada de la producció industrial a Alemanya, publicada aquest dijous.

Aquest divendres s'ha conegut també la balança comercial germana, que mostra com el superàvit comercial d'Alemanya es va reduir un 2,2% en 2019. En l'últim any, les exportacions alemanyes van créixer un 0,75%, fins a 1,32 bilions d'euros, mentre que les importacions van augmentar un 1,47%, fins a 1,10 bilions.

Els experts miren ara a les nòmines d'ocupació no agrícoles, dada que publica el Departament de Treball, que "és el nou desafiament que se li presenta al dòlar", escriu Adrián Aquaro, fundador de Trader College en el seu comentari diari sobre el mercat de divises. "La prèvia de l'informe parla d'uns 165.000 noves ocupacions generades al gener, enfront dels 145.000 de desembre, xifra subjecta a revisió. En tant, la taxa de desocupació quedaria en el 3,5%, el mínim de mig segle, amb els guanys per hora, l'anomenada “inflació dels salaris” creixent un 0,3%", explica.

De complir-se aquests pronòstics -cosa gens fàcil, ja que els càlculs previs solen equivocar-se en desenes de milers d'ocupacions-, el dòlar pot continuar creixent. "Però no es pot descartar una correcció baixista", avisa l'expert. Els parells principals llueixen esgotats en les seves tendències de curt termini actuals, i "a la moneda nord-americana se li farà una cosa dura fer fallida nivells clau, com 1,0925 dòlars en l'euro/dòlar, 110,30 del dòlar/ien, o 1,2830 en la lliura/dòlar". "Aquests creus, que són els més emblemàtics del mercat de divises, s'estan movent gairebé en línia, senyal clar del domini que el dòlar exerceix sobre la resta de les monedes en aquests dies", arrodoneix l'analista.

Els experts de Bolsamanía indiquen que "el més probable és que l'euro posi rumb cap a l'important suport que presenta en els mínims de 2019 en els 1,0878 dòlars". "Aquest és el primer dels suports de debò, però tenint en compte que la tendència de fons continua sent clarament baixista, tan sols cal observar el canal pel qual s'està desplaçant l'encreuament des d'estiu de 2018, no descartarem que pugui acabar buscant en el mitjà termini la base d'aquest, ara en els 1,0760. Per no parlar de l'important suport que presenta en el buit alcista dels 1,0725 dòlars", remata José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

LA LLIURA, DE CAMÍ A TANCAR LA SEVA PITJOR SETMANA DES DE DESEMBRE

L'euro no és l'única moneda que mostra feblesa aquesta jornada. La lliura també ha aconseguit mínims anuals, en els voltants dels 1,29 dòlars i s'encamina cap a la seva pitjor setmana des de les eleccions britàniques, ja que els inversors tornen a descomptar el risc que Regne Unit no pugui arribar a un acord comercial amb la Unió Europea (UE) en els 11 mesos restants del període de transició del *Brexit. Enfront de l'euro, la moneda de Regne Unit presenta pocs canvis, per sota de les 0,85 lliures.

El primer ministre, Boris Johnson, ha dit que el país no obeirà les regulacions del bloc, establint una postura ferma sobre les pròximes negociacions. Alguns analistes apunten al fet que aquesta *cerrajón li dóna al país una posició més feble enfront del seu major mercat d'exportació.

Els inversors estan nerviosos per la línia dura que Johnson està adoptant en les converses amb la UE, que han de concloure's abans de cap d'any per a evitar una ruptura potencialment *disruptiva en les relacions comercials.

Noticias relacionadas

contador