ep billetes de 5 dolares
picture alliance / dpa - Archivo

Les fortes pujades de el dòlar de les últimes sessions serà una tònica que acompanyarà els inversors durant la resta de 2021. Així de clars es mostren els experts, després de dos dies d'alces per al 'bitllet verd', que responen a múltiples factors que recolzaran un prolongat ral·li de la moneda. A saber: la Fed, l'aversió al risc, l'alentiment del creixement, els rendiments dels bons...

"El dòlar està rebent fluxos d'entrada relacionats amb el seu mercat de bons o de compradors d'actius refugi nerviosos pels esdeveniments negatius a tot el món", explica Jeffrey Halley, analista d'Oanda. "Es pot triar entre qualsevol d'aquestes raons per comprar dòlars, però si es considera en la seva totalitat, seria difícil trobar una raó per vendre dòlars i potser això sigui part de la resposta" per a les alces, sentència l'expert.

En línies generals, "els fonamentals s'alineen a favor d'una extensió de la fortalesa del 'bitllet verd' de cara a finals d'any", expliquen per la seva banda els analistes de MUFG. En primer lloc, argumenten, "la recent actualització de la política monetària de la Reserva Federal dels EUA (Fed) ha reforçat l'impuls alcista dels tipus d'interès als EUA". I això ha disparat el rendiment del Tresor nord-americà a 2 anys breument per sobre del 0,30%, "ja que els participants al mercat han descomptat una major probabilitat que les pujades de tipus es produeixin tan aviat com el proper any".

El president de la Fed, Jerome Powell ha preparat el mercat per a un anunci de reducció dels estímuls al novembre i ha revelat que està a favor que el tapering arribi al final a mitjans de l'any que ve. Un fet que "deixa oberta la possibilitat que aquest primer increment es produeixi durant el segon semestre del pròxim any", comenten els experts del banc nipó. I aquest enduriment de la política monetària afavoreix que el mercat descompti més pujades de taxes, cosa que "contribueix a la fortalesa del dòlar", matisen.

A més, com a segona raó de pes, expliquen des de MUFG que l'atractiu relatiu del dòlar nord-americà segueix sent impulsat a curt termini per la creixent preocupació per les perspectives de creixement mundial, ja que "és evident que s'està produint una desacceleració mundial".

Al mateix temps, els participants al mercat estan cada vegada més preocupats pel fet que que les noves limitacions de l'oferta frenin la recuperació més del previst en el futur, afegeixen. L'atenció del mercat s'ha centrat aquesta setmana a les limitacions del subministrament elèctric a la Xina, que s'espera que soscavin substancialment el creixement del sector industrial de cara a finals d'any. Això se suma als riscos a la baixa per al creixement a la Xina de les mesures reguladores i la probable pertorbació de la fallida d'Evergrande.

De la mateixa manera, MUFG subratlla que "l'economia mundial s'enfronta a vents en contra de l'augment dels preus de l'energia provocat per l'escassetat d'oferta". L'augment dels preus de gas a Àsia i Europa ha estat molt més gran que als EUA, on el subministrament intern està menys restringit. Per tant, preveuen que "l'impacte del preu de l'energia repercuteixi en major mesura en el creixement fora dels EUA, cosa que impulsarà encara més l'economia", factor "que augmenta l'atractiu relatiu del dòlar a curt termini".

En aquestes circumstàncies, esperem que l'índex del dòlar es dirigeixi cap al nivell de 96,00, indiquen, encara que José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía apunta a un objectiu de pujada (mínim teòric) cap als aproximadament 97-97,50 punts.

Perquè la tendència alcista del dòlar nord-americà s'inverteixi, seria necessari un canvi d'aquests fonamentals. D'una banda, que "la desacceleració mundial porti la Reserva Federal a adoptar una postura més prudent respecte a la política d'enduriment". O, per contra, que la preocupació pel creixement mundial comenci a cedir.

"Sembla, però, que cap de les dues coses són probables a curt termini", opinen, de manera que aquests experts recomanen "afegir una exposició llarga en el dòlar nord-americà a través d'una idea d'operació curta en el cable (lliura/dòlar)".

Noticias relacionadas

contador