cbeurolibrabrexit

L'euro i la lliura tornen a la càrrega aquest dimarts, animades per les declaracions de la primera ministra britànica, Theresa May, sobre l'acord del Brexit, que ha donat ales a la moneda del Regne Unit. Segons la premier, Londres i Brussel·les han ultimat els termes del divorci al 95%, cosa que ha deixat molt bon sabor de boca entre els inversors.

La lliura busca conquistar els 1,31 dòlars i es dispara a màxims de tres setmanes, mentre l'euro ha tornat a nivells de preu per sobre dels 1,14 dòlars. Els analistes assenyalen que especialment la moneda del Regne Unit segueix molt sensible a qualsevol notícia que arribi sobre el Brexit i en aquest sentit, s'espera una major volatilitat durant aquest mes. "Qualsevol notícia que apunti que la Unió Europea celebrarà una cimera sobre el Brexit el novembre serà altament positiva per a la moneda", indiquen des d’ING.

El dòlar per la seva banda, es troba sota pressió aquest dimarts, a poques hores que s'iniciïn les votacions per a les eleccions de mig mandat dels EUA. S'espera que els comicis de mig mandat o 'midterms' impulsin el Partit Demòcrata, que té una gran possibilitat de guanyar el control de la Cambra de Representants, mentre que és probable que els republicans mantinguin el Senat.

"Els mercats estan descomptant cada vegada més la possibilitat d'una victòria per als republicans, fins i tot a la Cambra de Representants", assenyala Masafumi Yamamoto, estrateg de divises de Mizuho Securities. Si el partit del president Donald Trump aconsegueix el control a les dues cambres, podria impulsar el dòlar nord-americà, segons aquest expert, però un fort augment en els rendiments del Tresor dels Estats Units després de conèixer el resultat a les urnes, podria disparar una onada de vendes a Wall Street.

En aquest escenari, els experts coincideixen a assenyalar que el dòlar també es podria veure afectat. De fet, altres analistes creuen que, passi el que passi, el ral·li del 'bitllet verd' està esgotat, ja que els operadors aprofitaran les eleccions per ajustar les seves posicions de cara a finals d'any.

Un optimisme renovat en el dòlar es veu limitat pel fet que la moneda ja s'ha apreciat enormement. Així, "la noció que a excepcionalitat d'aquest moviment podria estar arribant a un punt d'esgotament comença a calar entre els operadors", avisa Mazen Issa, estrateg canviari de TD Securities.

Altres experts també exposen que la victòria del partit blau està descomptada en el preu actual de la moneda, cosa que explica en gran part el seu retrocés de les últimes sessions, durant les quals va retrocedir un 2% contra la lliura i més d'un 1% contra l’euro. Encara que l'auge de les monedes europees s'ha vist també alimentat per altres factors, com el Brexit o un increment de la gana pel risc davant la distensió de la guerra comercial entre la Xina i els EUA.

Noticias relacionadas

contador