dl china market trading food vendors street peoples republic of china beijing business pb
Sharecast / GuangWu Yang via Pixabay

L'indicador de preus al consum de la Xina va pujar el 2,5% interanual a l'agost, per sota del 2,7% registrat al juliol, segons les dades de l'Oficina Nacional d'Estadística del país asiàtic. La dada queda per sota de la previsió del 2,8% que esperava el mercat.

El preu de producció va pujar un 2,3% al mes, també més lent que la pujada del 4,2% del juliol i sense assolir les estimacions del 3,1%.

Segons els experts de Pantheon Macroeconomics, l'alentiment dels preus es va veure impulsat per una moderació de la inflació dels preus dels aliments, que va caure al 6,1% interanual, des del 6,3%. La inflació subjacent i la dels serveis es van mantenir sense canvis, al 0,8% i al 0,7%, respectivament. La inflació de l'IPC sense aliments també es va desaccelerar, fins a l'1,7%, des de l'1,9%, cosa que implica que la inflació de l'energia també va disminuir, encara que no se n'informa. Tot i això, la inflació dels serveis públics va baixar al 3,4% anual, des del 3,6%, i la inflació dels combustibles i peces per al transport va baixar al 19,9%, des del 24,2%. "Estimem que la inflació global de l'energia es va desaccelerar fins al 8,3%, des del 10,6% del juliol", avisen.

Així mateix, destaquen els economistes que la demanda interna mostra pocs signes de reactivació, com reflecteix la baixa i constant inflació subjacent. Entre les principals categories, només la inflació recreativa va augmentar a l'agost, fins a l'1,6% des de l'1,5%, i tota la resta va disminuir o es va mantenir. "En cert sentit, això no és sorprenent; els esforços d'estímul s'han centrat en mesures del costat de l'oferta, fent poc per recolzar la demanda. Però no deixa de ser decebedor per als responsables de la política econòmica i per a tots els que esperaven que l'allau d'anuncis signifiqués que alguna cosa estava passant realment", diuen des de Pantheon Macroeconomics. "La debilitat del renminbi també té poc efecte, probablement perquè els productors no tenen poder de fixació de preus en aquest entorn".

Per tant, creuen que és probable que la inflació de l'IPC continuï caient, ja que la demanda torna a estar ofegada per l'enduriment de les restriccions de la Covid, que continuaran vigents fins que s'acabi el 20è Congrés a finals d'octubre. La inflació dels aliments i l'energia hauria d'haver tocat sostre, basant-se en els preus mundials i en les intervencions recents al mercat nacional. "És probable que la caiguda de la inflació de l'IPP també es manifesti en la inflació de béns als propers mesos", avisen.

contador