ipc-china-1024x683

Els preus al consum i de producció de la Xina van pujar més del previst a l'abril, segons dades de l'Oficina Nacional d'Estadística publicades dimecres. En concret, l'IPC xinès es va disparar a un màxim de sis mesos al quart mes de l'any.

L'índex de preus al consum va pujar un 2,1% al mes passat respecte a l'any anterior, impulsat per un augment dels costos de l'energia i les verdures fresques. La lectura va superar les expectatives d'un augment de l'1,8% previst per una enquesta de Reuters.

La xifra d'abril també va ser la més alta des del 2,3% del novembre i molt per sobre de la mitjana de 18 mesos del 0,9% d'inflació dels preus al consum. L'objectiu oficial de la Xina per a l'IPC el 2022 és “al voltant del 3%”.

"El principal motor va ser un repunt dels preus dels aliments a causa de l'augment dels costos de transport i de la demanda de reposició d'existències per l'enduriment de les restriccions de Covid", han dit els analistes de Goldman Sachs en un informe dimecres.

"En termes interanuals, esperem que la inflació de l'IPC augmenti i que la de l'IPC caigui per efectes de base", ha dit l'informe. "La inflació seqüencial de l'IPC es podria moderar a curt termini, ja que les pressions inflacionistes dels preus dels aliments podrien disminuir amb la millora de la situació de Covid a la Xina".

Des del març, la Xina continental ha endurit les restriccions als viatges i ha imposat ordres de romandre a casa a moltes parts de les ciutats per contenir el pitjor brot de Covid al país des de principis del 2020. Els controls han impedit que moltes fàbriques produeixin a plena capacitat o moguin mercaderies entre proveïdors i clients.

Noticias relacionadas

contador