cb asia stocks 5 short1
38.356,06
  • 176,60
  • 0,46%

Els mercats asiàtics han deixat caigudes aquest dijous, després que el president dels EUA, Donald Trump, hagi decidit pujar un altre esglaó més les tensions comercials entre els Estats Units i la Xina. El magnat ha justificat la seva amenaça de dilluns sobre els aranzels perquè Pequín "va trencar l'acord" i la Xina va prometre prendre represàlies si els Estats Units augmenta els aranzels divendres.

Es preveu que els EUA elevin els aranzels de 200.000 milions de productes xinesos a un 25% des del 10% actual. "Per cert, veieu les tarifes que anem a pujar? Ho farem perquè van trencar el tracte. Van trencar el tracte", ha declarat Trump durant un míting celebrat aquest dimecres. Així mateix, ha confirmat que el viceprimer ministre xinès arribarà a Washington aquest mateix dijous per reprendre les negociacions, però ha recalcat: "Van trencar el tracte. No poden fer això, així que ho pagaran".

Trump recolza així la versió oferta aquest dilluns pels funcionaris nord-americans, que van acusar la Xina d'incomplir els compromisos assumits com a part de les negociacions. Robert Lighthizer, representant de comerç nord-americà, va parlar d'una "erosió dels compromisos" per part dels xinesos. Steve Mnuchin, secretari del Tresor dels EUA, va dir que la Xina desitjava fer marxa enrere en compromisos ja adquirits que tenien el potencial de canviar l'acord significativament.

Amb els nervis dels mercats a flor de pell tota la setmana pel que sembla un reinici de la guerra comercial entre les dues primeres potències del món, les borses asiàtiques han tornat a rebre el cop. Les caigudes es donen en tots els parquets regionals: el Nikkei del Japó cedeix un 0,93%, el Hang Seng de Hong Kong, un 2,26% i els compostos de Xangai i Shenzhen, un -1,48% i un -1,28% , respectivament.

El Kospi de Corea del Sud s'ha deixat un 3,04% i els índexs de referència a Taiwan (-1,74%), Singapur (-0,43%) i Indonèsia (-0,43%), també es van enfonsar. En el verd es van situar poques places com l'ASX200 d'Austràlia, que ha pujat un 0,42%.

Noticias relacionadas

contador