ep presidentevox espana santiago abascal
VOX

El Baròmetre d'Opinió realitzat pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) el passat mes de desembre dona a Vox el 3,7% de l'estimació de vot, percentatge que suposa un increment de l’1,2% respecte al mes de novembre. Tot i això, la formació de Santiago Abascal entraria al Congrés dels Diputats com una força de menor calibre i lluny dels resultats que ofereixen altres enquestes, que li donen a la formació populista fins a 40 escons.

Pel que fa al podi, la medalla d'or és per al PSOE de Pedro Sánchez, que se situa com la força més votada amb una intenció de vot del 28,9%, tot i que es deixa 2,3 punts després de perdre la Junta d'Andalusia a les últimes eleccions autonòmiques. No obstant això, segueix avantatjant el seu principal competidor, el PP de Pablo Casado, amb 9,8, punts. Els populars repeteixen en la segona plaça amb el 19,1% dels suports, el mateix percentatge que en el baròmetre de novembre.

La medalla de bronze és per a Ciutadans amb un 17,9% de la intenció de vot, que perd 0,3 dècimes. Tot i això, la formació d'Albert Rivera se situa molt proper al seu principal competidor pel centre dreta, el Partit Popular. Al partit taronja el segueix la formació de Pablo Iglesias, Podem, amb un 9,1%, tot i que a això cal sumar-hi la intenció de vot de totes les seves confluències, que així sumen un 14,1%. Aquesta formació és la que més malparada surt en aquesta enquesta respecte a altres anteriors, ja que fa en tan sols un mes rebia una estimació del 17,3%. Així, la formació morada comença el 2019 perdent 3,2 punts.

L'enquesta s'ha realitzat després de les eleccions d'Andalusia, en què Vox va ser la gran sorpresa en aconseguir 12 escons, cosa que, a més, li dona la clau per desallotjar el PSOE de Susana Díaz de la Junta si arriba a un acord amb PP i Cs. No obstant això, el CIS es mostra força més prudent a l'hora d'assenyalar l'avanç de la formació d'Abascal i dilueix els efectes de la seva entrada al Parlament andalús.

PEDRO SÁNCHEZ: EL PRESIDENT PREFERIT PELS ESPANYOLS

El baròmetre també pregunta als enquestats sobre qui prefereix com a president del Govern. Al primer lloc es troba l'actual inquilí de la Moncloa, Pedro Sánchez, elegit per un 24% dels enquestats. En segon lloc, i tot i que la seva formació ocupa el tercer graó del podi, hi ha el líder de Ciutadans Albert Rivera amb un 14% dels suports.

El tercer lloc és per al Pablo Casado (13,1%), el màxim responsable del Partit Popular i que va aconseguir la presidència del partit el passat 2018 després d'una intensa final contra l'exvicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría. Així mateix, Pablo Iglesias (Podem) ocupa el quart lloc, amb un 9,8%, i completen la llista sis presidenciables, el líder de Vox, Santiago Abascal, qui tria tan sols un 0,9%, i Alberto Garzón, d'IU, amb un 0,5%.

Noticias relacionadas

contador