ep el primer ministro de italia guiseppe conte en una reunion en roma
Filippo Attili/Palazzo Chigi/dpa

Itàlia és protagonista a l'arrencada d'aquesta setmana després que el primer ministre, Guiseppe Conte, hagi perdut el suport del govern d'Itàlia Viva, de Matteo Renzi, cosa que l'obliga a sotmetre's a l'aprovació de Congrés i el Senat entre aquest dilluns i demà dimarts. Mentre que la cambra baixa pot donar-li suport, els números al Senat són "inestables", avisen els experts.

Les opcions que s'estudien per superar aquesta crisi política són la creació d'un nou govern amb Conte al front, que seria el tercer d'aquesta legislatura; la formació d'un executiu de tall tecnòcrata; o la celebració de noves eleccions legislatives que, en convocar-se, ho farien dos anys abans de la data prevista.

Els analistes de Barclays creuen que Itàlia evitarà eleccions anticipades. "La finestra per a eleccions anticipades continua oberta, sent-ne juny una data probable en cas que aquest escenari es materialitzi, però amb l'inici del 'semestre blanc' a l'agost (és a dir, els últims sis mesos del mandat de President de la República), les Cambres no poden dissoldre i no es poden convocar noves eleccions", expliquen en un informe publicat aquest dilluns.

Els experts de Danske Bank consideren que Conte obtindrà la majoria simple necessària per seguir sent primer ministre, tant al Congrés com al Senat, tot i que reconeixen que a aquesta última cambra és més complicat. Així i tot, adverteixen que les negociacions polítiques dels pròxims mesos "seran difícils". Amb tot, esperen que l'"agitació italiana" sigui "de curta durada", ja que es tracta d'un assumpte polític intern i no d'una confrontació amb la Unió Europea.

"No esperem que el Banc Central Europeu (BCE) intervingui i doni suport extraordinàriament als bons de Govern italià", indiquen.

La borsa italiana cotitza a aquestes hores amb caigudes del 0,47%, en línia amb la resta d'Europa.

Noticias relacionadas

contador