ep dpa - attention
Filippo Attili/Palazzo Chigi/dpa

"Govern, a l'últim acte". Aquest ha estat un dels titulars de la premsa italiana en un dia decisiu per al govern de Giuseppe Conte, que està a la vora de col·lapsar-se. El país transalpí celebra a la nit d'aquest dimarts un Consell de Ministres per aprovar (o no) el programa que decideix on destinar els ajuts de Fons de Recuperació de la UE.

Matteo Renzi, líder d'Itàlia Viva, amenaça de fer que els seus dos ministres dimiteixin per deslligar una crisi governamental. Segons informa l'agència Efe, que al seu torn es fa ressò del sentir dels mitjans italians durant els últims dies, Renzi vol tenir més poder a l'executiu i està disposat a forçar la màquina fins a les últimes conseqüències.

Si Renzi força la dimissió dels seus dos ministres (Teresa Bellanova per part d'Agricultura i Elena Bonetti amb la cartera de Família i Igualtat), Conte estaria obligat a presentar la dimissió aquest mateix dimecres i quedar a l'espera de les indicacions del president de la República, Sergio Mattarella.

Cap al tercer govern. Aquesta és la solució que oferirà Mattarella, i que, a més, compta amb el beneplàcit de Renzi. És el que a Itàlia anomenen el Conte-ter, una "crisi controlada" amb un executiu diferent a l'actual, però que no perdi un cap visible.

Després de l'habitual ronda de consultes posterior a la dimissió de Conte, el normal seria que es formés un nou govern de coalició basat en la mateixa majoria (Moviment 5 Estrelles, Partit Demòcrata i Itàlia Viva), però amb un primer minister diferent.

L'altra alternativa és que es formi un govern tècnic que compti amb la participació transversal de les principals formacions, però estigui liderat per una figura "externa", segons assenyala l'agència. A la premsa transalpina s'especula ja amb alguns noms, que van des del expresident del BCE, Mario Draghi, fins a l'expresidenta del Tribunal Constitucional, Marta Cartabia.

Una tercera i última opció és que Conte no dimiteixi però, a canvi, reorganitzi el govern per donar més pes a Itàlia Viva i, per tant, guanyar-se novament el favor de Renzi.

Noticias relacionadas

contador