presidente-eeuu-donald-trump-bandera-europea-sobreimpresionada
Getty Images

Donald Trump arriba aquest dilluns a Londres per iniciar una visita d'Estat de tres dies convidat per la Regne Isabel II. Serà rebut amb tots els honors amb la seva dona, Melania Trump, i tots dos seran complimentats aquesta mateixa nit en un sopar amb la família reial britànica. Aquest dimarts es reunirà amb la primera ministra, Theresa May, i dimecres acudirà a la localitat costanera de Portsmouth per commemorar el 75 Aniversari del desembarcament aliat a Europa en la Segona Guerra Mundial.

La visita del president nord-americà al Regne Unit es produeix en un moment polític convuls a causa que aquest mateix divendres la primera ministra dimiteix del seu lloc com a líder del Partit Conservador, cosa que donarà el tret de sortida a la carrera per ocupar el seu lloc i dirigir el país. Durant aquesta visita està previst que Trump es reuneix amb Boris Johnson, exministre d'Exteriors i favorit per substituir la 'premier', i també amb Nigel Farage, líder del Partit del Brexit, que va arrasar en les últimes eleccions europees.

La postura de Trump, a favor d'un Brexit dur, és de sobres coneguda. Durant l'últim viatge oficial que va fer al Regne Unit va ser molt crític amb Theresa May i amb el seu pla per sortir de la Unió Europea (UE) i va aprofitar per reunir-se, ja llavors, amb Johnson, a qui va mostrar el seu suport públicament. Abans del viatge d'aquesta setmana Trump també ha aprofitat per lloar Johnson, del qual ha repetit que faria "un gran treball" i seria "excel·lent" dirigint el país.

La visita de Trump contribuirà a tensar una mica més el ja de per si crispat escenari al Regne Unit. La primera ministra va haver d'anunciar la seva dimissió per sentir-se incapaç de tirar endavant el seu pla del Brexit. Ara s'obre un període durant el qual es decidirà el successor al capdavant del Partit Conservador que, previsiblement, serà també el primer ministre del país. El responsable serà l'encarregat de decidir el futur del Regne Unit. La data límit per sortir d'Europa és el 31 d'octubre i Johnson ja ha dit que, per llavors, estaran fora de la Unió si o si.

El president nord-americà viatja al Regne Unit després d'haver causat un nou terratrèmol a finals de la setmana passada. Trump va anunciar aranzels del 5% sobre tots els productes mexicans (amb possibilitat d'augmentar-los fins al 25%) com a mesura per intentar aturar la immigració il·legal. La decisió, titllada d'inoportuna pels experts, arriba en el pitjor moment (just quan s'està negociant un acord amb la Xina) i ha generat encara més incertesa als mercat. L'"home tarifa", com ja li diuen els experts, ataca de nou i ara tots esperen per comprovar qui serà el seu següent objectiu.

Noticias relacionadas

contador