boris, johnson, boris johnson, london

Primeres reaccions a l'anunci de Theresa May. La primera ministra britànica ha comunicat aquest divendres que dimitirà com a líder del Partit Conservador el pròxim 7 de juny i que romandrà com a 'premier' fins que triïn una altra persona. La dimissió de Mai era una cosa esperada, especialment després de la previsible desastre dels Conservadors a les europees i el possible triomf del partit del Brexit de Nigel Farage.

La primera ministra ha reconegut la seva incapacitat per tirar endavant el Brexit després que el seu pla hagi estat rebutjat fins a tres vegades pel Parlament britànic, i ha cedit el testimoni a qui el succeeixi. Les borses han reaccionat consolidant les alces i a aquestes hores els índexs pugen al voltant d'un 1% de mitjana. El FTSE 100 es revalora un 0,6%.

"Boris Jonshon anirà a pel Brexit dur, cosa que va a ser un gran desastre per al país", adverteix Naeem Aslam, responsable d'anàlisi de ThinkMarkets.

Aquest expert britànic es mostra molt crític amb May, la qual acusa d'haver danyat el partit i la nació. "El Regne Unit està més dividit avui que abans i l'evidència d'això es pot veure al Parlament", indica.

Boris Johnson es perfila com el favorit en totes les enquestes per succeir a May. La casa d'apostes irlandesa Paddy Power assenyala que aquest està al capdavant des de fa temps després de declarar recentment que "per descomptat" participarà en la cursa per reemplaçar la 'premier'. El seguirien Dominic Raab, com a segon favorit, i després David Lidington, Jeremy Hunt, Andrea Leadson, Michael Gove i Penny Mourdant.

Nigel Farage i Jeremy Corbyn sembla que quedarien fora d'aquesta cursa per liderar el Regne Unit.

Pel que fa a la lliura, la moneda ha reaccionat aquest matí després d'una bona dada de vendes al detall al Regne Unit i ha pujat fins a nivells de 1,2693. Més tard, després de l'anunci de May, ha escalat fins a la zona de 1,2710. No obstant això, posteriorment ha perdut el bestiar i ha tornat a caure fins a la zona de 1,2665.

"És probable que el nou líder del Partit Conservador impulsi un Brexit dur. Això, combinat amb una possible contesa perllongada pel lideratge, indica que és probable que la lliura s'enfronti a vents en contra durant els pròxims temps", assenyala Rehan Ansari, responsable de forex en Caxton.

Els experts de Morgan Stanley recalquen que la decisió ara sobre el Brexit queda en mans del successor de May, però també dels membres del seu partit, "i la majoria dels membres semblen estar a favor d'un Brexit dur", adverteixen. Per la seva banda, els comerciants britànics han lloat el treball de May i han demanat a qui el succeeixi que trobi ràpidament una solució. "Tenim poc temps abans de sortir de la UE l'octubre. (...) La manca de claredat sobre el futur entorn comercial de la Gran Bretanya augmenta els riscos del nostre mercat més important i podria empitjorar una situació ja de per si dolenta", ha assenyalat Stephen Phipson, CEO de l'organització de fabricants Make UK.

Noticias relacionadas

contador