donald-trump-et-kim-jong-un

La històrica trobada entre els líders dels Estats Units i Corea del Nord s’ha saldat aquesta matinada a Singapur amb una declaració conjunta per al desmantellament de l'activitat nuclear a la península i la promesa futura d'una "magnífica relació". Donald Trump s'ha mostrat pletòric després de les converses i va assegurar que les negociacions van en una bona direcció perquè Kim Jong-un vol arribar a un acord "tant o més que jo".

Preguntat sobre la seva relació personal amb el líder nord-coreà, Trump ha assegurat que la conversa ha estat fluida i del gust del republicà, que ha alabat Kim Jong-un per ser una persona "intel·ligent" que persegueix el benestar del seu país. Així mateix, ha afirmat que espera acudir a Pyonyang en el futur, així com convidarà el seu homòleg a la Casa Blanca més endavant.

El marc temporal sobre el qual es basarà el procés de desnuclearització serà "llarg", ha assegurat el president, tot i que s'abordarà "tan ràpid com sigui possible" a causa dels complexos processos científics i mecànics que es necessiten per desmantellar completament un programa com el que posseeix Corea del Nord. Durant aquells dies, Trump ha assegurat que les sancions sobre el país asiàtic es relaxaran, sempre que hi hagi una "certesa absoluta" que la capacitat nuclear del país asiàtic no posa en perill la seguretat mundial. Així mateix, el mandatari ha mostrat un desig d'arribar a acords en matèria de drets humans per a la ciutadania del nord de la península, encara que les prioritats immediates siguin unes altres.

En aquest sentit, Trump ha certificat a la premsa que Corea del Nord "ja està destruint els seus principals centres de proves nuclears", encara que ha assenyalat que de moment no té previst reduir el nombre de militars que formen l'altra banda de la frontera.

El republicà també ha tingut bones paraules per al president de Corea del Sud, Moon Jae-in, que considera un "amic" i imprescindible en la signatura de l'acord final. Així mateix ha ressaltat la seva idea d'incloure la Xina en les converses del futur enfront del règim nord-coreà.

Finalment, la possibilitat que la relació s'enquisti en el futur continua sent factible en el cap del president, encara que ha afirmat que no es tracta del moment correcte per llançar amenaces després d'una reunió tan fructífera com la d'aquesta matinada. Trump ha assegurat que el "foc i la fúria" dels Estats Units segueix estant disponible per al món si cal, tot i que ha destacat que la població de Corea del Nord també mereix un missatge de pau durant una jornada com la d'aquest dimarts.

L'ACORD EN 4 PUNTS

Estem signant un document molt important, bastant ampli ", ha indicat Trump als periodistes un cop finalitzar les converses. Doncs bé, aquest acord es resumeix en quatre punts principals.

1. Els Estats Units i la República Democràtica de Corea del Nord es comprometen a establir una nova relació bilateral d'acord amb el desig d'ambdues nacions d'aconseguir la pau i la prosperitat.

2. Les dues regions uniran els seus esforços per aconseguir una relació beneficiosa i duradora per a la consecució d'un acord de pau a la Península de Corea.

3. Reafirmant la Declaració de Panmunjom del 27 d'abril, Corea del Nord es compromet a arribar a la "completa desnuclearització" del seu territori.

4. Els Estats Units i Corea del Nord es comprometen a repatriar les restes de presoners de guerra de passats conflictes, incloent-hi els ja identificats.

Noticias relacionadas

contador