• Els socialistes han presentat la moció contra Rajoy per consentir el "deteriorament" de la credibilitat d'Espanya
ep pedro sanchez secretario generalpsoe 20180516104250
PSOE

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha explicat aquest divendres que el seu partit ha decidit presentar una moció de censura contra el president del Govern, Mariano Rajoy, per "consentir" el "deteriorament" i "devaluació" de la credibilitat d'Espanya després que el seu partit, el PP, hagi estat condemnat per l'Audiència Nacional com "partícip a títol lucratiu" de la trama Gürtel. "La situació que s'ha creat, de crisi institucional i de confiança, té un únic responsable, i es diu Mariano Rajoy", ha assegurat Sánchez. El seu objectiu és governar per "regenerar la vida democràtica, posar en marxa una agenda social i, després, convocar eleccions".

En una roda de premsa després de la reunió extraordinària de l'Executiva del PSOE, Sánchez ha explicat quines són les seves intencions amb aquesta moció de censura. "És una resposta serena, ferma, d'Estat, i constitucional", dirigida a "recuperar la dignitat de la nostra democràcia que avui es veu qüestionada pel PP". La seva idea, ha afirmat, és que amb aquesta moció es puguin "recuperar les regles del joc, qüestionades i violentades per un partit que ha acudit a les eleccions dopat, finançat irregularment".

Sánchez convocarà eleccions, però abans "cal recuperar l'estabilitat, la normalitat i atendre les urgències socials que aquest Govern no atén"

Segons Sánchez, aquesta moció de censura serà "constructiva". L'objectiu és "garantir la governabilitat", cosa que pretén fer formant "un Govern del PSOE" que "garantirà que complirà i farà complir la Constitució, que garantirà la convivència i el compliment de l'ordre constitucional", ha assenyalat Sánchez. Un govern, ha ressaltat, que "complirà amb els compromisos amb la Unió Europea (UE)", i amb un full de ruta clar: "regenerar la vida democràtica, posar en marxa una agenda social i convocar eleccions".

El líder del PSOE ha insistit que la finalitat última és convocar eleccions, tot i que primer "cal recuperar l'estabilitat, la normalitat i atendre les urgències socials que aquest Govern no atén". "Aquesta és la responsabilitat que assumeix el PSOE, i no és fàcil en aquestes circumstàncies", ha dit Sánchez, que ha reconegut que aquesta "no és el full de ruta que s'havia marcat" el seu partit, però que és la resposta que els socialistes creuen que han de donar a aquesta situació per "treure Espanya del fangar de corrupció" en què l'ha sumit el PP. "Aquest és el meu compromís. I compleixo amb la meva paraula", ha remarcat el secretari general del PSOE.

L'afirmació de Sánchez, deixant clar que pretén governar i que la convocatòria electoral arribaria després d'arreglar els problemes que, al seu parer, té el país, contrasta amb la petició que ha fet Ciutadans poc abans. El partit que lidera Albert Rivera ha exigit a Rajoy que convoqui eleccions anticipades o en cas contrari donarà suport a una moció de censura "instrumental" per dissoldre les Corts. Això vol dir que, tal com ha plantejat el PSOE la seva moció de censura, Cs no la donaria suport.

INDIGNACIÓ I ALARMA A LA SOCIETAT

El líder del PSOE ha aclarit que la Comissió Executiva del partit ha donat suport a la moció de censura, i ha insistit que la sentència de l'Audiència Nacional posa de manifest que el finançament irregular del PP no era suposat, sinó un fet. La sentència, ha assenyalat Sánchez, ha provocat "indignació social" i "alarma" entre la ciutadania, que fa nou anys que està convivint amb la Gürtel i que ha vist com des que governa el PP "s'ha sacrificat en forma de precarietat, devaluació salarial, de retallades, mentre que els principals dirigents d'aquest partit el que feien era liderar una organització que es finançava irregularment i molts dels seus càrrecs s'enriquien il·lícitament".

"La sentència ha deteriorat la imatge del país davant la UE i davant del món", ha remarcat Sánchez, que creu que aquest cas de corrupció "posa a prova la resistència de les institucions i obre el debat sobre la qualitat de la democràcia". "Situa el nostre país davant d'una crisi institucional d'extrema gravetat" davant la qual la resposta del PP ha estat la de criticar la justícia i no assumir responsabilitats polítiques, tot i que la sentència de la Gürtel és "demolidora".

No ho van fer, ni el president del Govern, ni el partit que dirigeix, ha dit el líder socialista, que ha criticat que tant Rajoy com el PP es "desentenien d'una sentència que treu el terme supòsit i condemna el partit i persones que l’han dirigit durant els últims anys".

Noticias relacionadas

contador