pedro sanchez cercle

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat el final de les mascaretes en exteriors que es farà efectiu el dissabte, 26 de juny. L'Executiu convocarà un Consell de Ministres extraordinari el proper dijous, 24 de juny, per aprovar aquesta mesura que suposarà que "ens tornarem a veure les cares a l'aire lliure", ha destacat Sánchez durant la sessió de cloenda de la reunió del Cercle d'Economia.

"Ens anem acostant cada dia a la normalitat a seques. Volem que es recuperi l'economia", ha subratllat el president durant la XXXVI Reunió Anual del Cercle d'Economia a Barcelona, ​​i ha justificat la mesura per l'avanç de la vacunació a tot Espanya, que ha permès que els contagis vagin baixant substancialment.

"Aquest serà l'últim cap de setmana amb mascaretes als espais a l'aire lliure", ha celebrat el president que ha destacat que les previsions que va fer el govern no només són optimistes sinó que es quedaran curtes, en les seves paraules.

La decisió arriba després que aquest assumpte s'hagi posposat aquesta mateixa setmana tant pel Consell Interterritorial de Salut, com per la Comissió de Salut Pública i després que el director del Centre de Coordinació d'Alerta i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, l'insinués a inicis de setmana. El mateix Pedro Sánchez va avançar dimecres el "prompte" abandonament d'aquesta mesura de contenció de la pandèmia.

Abans que Espanya, França ha estat l'últim país europeu que ha anunciat el final de l'obligatorietat de la mascareta a l'aire lliure després de donar per superat el pitjor de la pandèmia.

ECONOMIA A TOTA MÀQUINA

A més d'aquest anunci, el cap de l'Executiu ha indicat que no descarta revisar a l'alça les actuals previsions de creixement econòmic, que situen al 6,5% l'augment del PIB aquest any, davant la bona evolució econòmica. Sánchez ha traslladat, des de la "prudència" i segons els últims indicadors de desenvolupament econòmic, el seu "convenciment profund" que els "optimistes encertaran i fins i tot, pot ser que es quedin curts", perquè "Espanya superarà totes les seves previsions econòmiques".

El Govern pretén una recuperació econòmica que sigui "extraordinària, però que també sigui justa i duradora", ha assenyalat. Així, ha considerat evident la necessitat de modernitzar, actualitzar, reformar i reconvertir "molts dels sectors productius tradicionals" d'Espanya per a la nova era després de la pandèmia.

SOLUCIÓ AL CONFLICTE CATALÀ

Abans de la compareixença de Sánchez, el president del Cercle d'Economia, Javier Faus, ha reclamat al Govern que concedeixi els indults als presos per contribuir a la "pau social". "No seran la solució definitiva, però sí que seran un pas", ha declarat, al mateix temps que ha parlat de la solució al conflicte entre Catalunya i Espanya "amb llei com a marc, sense unilateralitat impossible".

La recepta del Cercle passa per un "desenvolupament federal i una reforma constitucional". No obstant això, conscients de la dilatació d'aquest procés, demanen "reformes estatutàries" per arribar a un "acord" que resolgui el problema català, que "no és tal, sinó un problema espanyol d'estructura i repartiment de recursos", ha posat èmfasi Faus. "No hi ha alternativa a la falta d'acord", ha postil·lat, perquè "el contrari és llarga etapa de fractura social, impotència política i decadència econòmica".

Sánchez ha recollit el guant a mitges i ha respost que "en l'essencial no hi ha desacord" i ha citat, a continuació, el canvi climàtic, la digitalització de l'economia, la inversió en ciència i investigació i la igualtat de gènere com a punts en comú "importants per a Catalunya i importants per a Espanya". Ha assenyalat també el corredor de la Mediterrània i la renovació de la xarxa viària catalana com a punts d'acord.

"No hi ha dos models enfrontats", ha afegit, sinó "diferenciats", perquè "la concòrdia és un valor econòmic i la discòrdia partidista o territorial és un llast econòmic".

Noticias relacionadas

contador