• En un article d''El Mundo' insta Podem i Ciutadans "aixecar els seus vetos" per unir-se contra els populars
cbpedrosanchez11

Amb el cadàver encara calent de la fallida moció de censura que Podem ha intentat tirar endavant al Congrés dels Diputats, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, anuncia en un article publicat a 'El Mundo' que buscarà "una àmplia majoria parlamentària al més aviat possible" per "desbancar el PP del Govern". El líder socialista no fa servir directament el terme moció de censura ni aclareix si la presentarà aquest any, però sí que crida Podem i Ciutadans aparcar les seves diferències per sumar contra el Partit Popular.

El fracàs del secretari general de la formació domicili, Pablo Iglesias, en el seu intent d'apartar Mariano Rajoy de la presidència del Govern, en què va obtenir només 82 vots a favor (Compromís, ERC, Bildu i Units Podem) enfront dels 176 que necessitava per tirar endavant la iniciativa, no espanta Sánchez. De fet, el dirigent del PSOE considera que es tracta d '"un exercici d'expectatives frustrades per als milions de ciutadans que demanen un canvi" polític a Espanya.

El secretari general del PSOE anuncia que treballarà per aconseguir el consens parlamentari que li permeti "desbancar el PP del Govern"

Busca consens amb Podem i Ciutadans, però no s'estalvia una estirada d'orelles i els retreu que aquesta ciutadania a la qual al·ludeix en el seu escrit, va sentir "una gran decepció veient la nova política barallant-se a garrotades mentre Rajoy treia rèdits de l'espectacle". De fet qualifica els seus "vetos" mutus de "mur que només serveix al PP per atrinxerar-se a la Moncloa".

Sánchez anuncia també que després del 39è Congrés Federal del PSOE, en què s'espera que la formació triï una nova Executiva aquest mateix cap de setmana, va començar a treballar "amb les forces del canvi i col·lectius socials". El seu objectiu és "generar espais de trobada" per aconseguir el canvi de Govern que clamen "milions d'espanyols".

La proposta de Sánchez arriba també en el moment en què moltes veus assenyalen que Iglesias va allargar la mà ahir als socialistes de cara a formar en el futur una àmplia coalició d'esquerres que pugui plantar cara als populars. Des del PSOE s'avenen a recollir el guant i obrir una nova etapa de "entesa" que està per veure com es concreta, com va explicar el portaveu provisional del PSOE al Congrés, José Luis Ábalos, que serà el número dos del partit, explica 'El Mundo'.

L'article es publica el mateix dia en què es compleixen els 40 anys de les primeres eleccions democràtiques a Espanya des de la II República, un esdeveniment que el secretari general dels socialistes destaca com un "èxit col·lectiu" en què els líders polítics "van saber estar a l'altura de la història".

"Espanya es troba ara també, salvant les importants diferències, davant d'un desafiament polític de la mateixa magnitud", assegura Sánchez i reclama una "urgent regeneració" davant la "resposta conservadora a la crisi" i la "creixent desigualtat que pateix la nostra societat". I ressalta la corrupció com la causa de la pèrdua de confiança en els dirigents polítics, "soscavant la legitimitat de les institucions democràtiques" en part de la població.

SÁNCHEZ VEU EL "NOU PSOE RUMB A LA MONCLOA"

A més, el líder del PSOE, que va recuperar la secretaria general del partit el passat mes de maig al imposar-se a les primàries a Susana Díaz, reclama una reforma de la Constitució que serveixi per "acomodar l'encaix de Catalunya" a Espanya. "La Moncloa ha de deixar de diferenciar els espanyols per accents per parlar tots junts per primera vegada en un mateix idioma plural", apunta.

Després d'aquesta enumeració de problemes, Sánchez proclama el PSOE com "l'esquerra de govern", dirigint-se "a tots aquells espanyols que, hagin votat a qui hagin votat, vegin el PSOE com el principal instrument per complir els seus somnis i esperances". En aquest sentit, i després d’"un procés democràtic intern impecable", defensa, Sánchez promet que "el nou PSOE" buscarà "milions de persones" per participar "en un projecte polític transformador i progressista per sobre de partits i ideologies".

"La regeneració de la nostra democràcia exigeix ​​ara, com va exigir fa quatre dècades, altura de mires (...) Els socialistes vam estar a l'altura llavors, i ho tornarem a estar ara que ja som rumb a la Moncloa", sentencia Sánchez al article.

Noticias relacionadas

contador