• La divisa nord-americana va sucumbir davant la quarta caiguda consecutiva de la inflació subjacent
  • Els operadors, escèptics sobre la capacitat que el banc central porti endavant els seus plans
  • El 'bitllet verd', més dominat per una economia a ralentí i per la tempesta política a Washington que per la Fed
dolares dolares

El dòlar ha prosseguit amb les pujades fins a les 1,1150 unitats contra la 'moneda única', el seu millor preu des del 30 de maig, després de l'anunci de la Reserva Federal dels EUA (Fed) que es va mostrar clarament disposada a prosseguir amb la normalització de la seva política en tots els seus fronts. Les compres s'han acabat imposant malgrat l'escepticisme que les paraules de la presidenta del supervisor van aixecar entre els inversors que no creuen que sigui capaç de complir amb aquests objectius.

L'altra protagonista de la jornada, la lliura, ha remuntat fins a gairebé els 1,2800 dòlars després que la reunió del Banc d'Anglaterra hagi mostrat que els partidaris a favor d'una pujada de tipus s'han incrementat fins a 3 dels 8 membres del comitè de política monetària del banc central. La divisa s'ha arribat a apreciar més d'un 1% al dia, des dels mínims de la sessió, per sota dels 1,2700 dòlars, ja que el regulador sembla estar responent a la creixent inflació que s'ha disparat fins al 2,9% al mes de maig.

De tornada a la Fed, va complir amb les expectatives de pujada de tipus, va deixar el camí completament clar per escometre el tercer increment de taxes projectat en aquest 2017 i va revelar els seus plans per reduir el seu voluminós balanç de 4,5 bilions de dòlars. "Yellen es va posar al costat dels falcons i va presentar un discurs valent durant el qual va destacar els avenços al mercat laboral i l'economia i, inesperadament, va oferir claredat en la maniobra de la Fed per reduir el seu balanç, però els operadors simplement no se la van creure", assenyala Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management. Pel que fa al darrer punt, la presidenta de la Fed ha anticipat que el primer pas consistirà a anar "reduint la reinversió" dels diners procedents del venciment dels títols que té ara en la seva cartera. Fins ara, segueix dedicant tots aquests diners a la compra de títols, d'aquí que el balanç no s'aprimi tot i que l'última ronda d'expansió quantitativa, el QE3, va finalitzar el 2014.

"Els operadors donen senyals que el missatge massa confiat de Yellen se'ls ha entravessat i hi ha escasses possibilitats que girin les tornades per al dòlar", Stephen Innes

Però no va ser suficient. De fet, fins i tot va ser massa, assenyala Stephen Innes de Market Pulse. "Tenint en compte el pessimisme que s'ha instal·lat als mercats sobre la capacitat del banc central de complir amb el que va prometre, els operadors donen senyals que el missatge massa confiat de Yellen se'ls ha entravessat i hi ha escasses possibilitats que girin les tornades per al dòlar", argüeix l'expert. El dubte que segueix pesant entre els inversors, segons Innes és "que l'economia dels EUA no estigui funcionant al nivell de rendiment necessari ni que la inflació marxi al ritme adequat com perquè es justifiquin les expectatives actuals d'un augment més del preu del diners dels membres del Comitè Obert de Política Monetària (FOMC per les sigles en anglès)".

Les previsions dels membres de la Fed confirmen que hi ha espai per pujar els tipus una vegada més el 2017. Vuit dels seus integrants situen els interessos a final d'any a l’1,25-1,5%; quatre, a l’1,5-1,75%; i altres quatre, a l’1-1,25% en què estan vigents des d'avui. Per al proper any, els membres preveuen fins a tres pujades més dels tipus d'interès. D'aquesta manera, arribarien al 2-2,25%.

EL DÒLAR, PRESSIONAT PER LES DADES MACROECONÒMIQUES...

Però davant d'aquestes projeccions, es contraposa la realitat que evidencia Michael Hewson, analista de CMC Markets i és la rebaixa de la perspectiva sobre la inflació d'aquest 2017 de l’1,9% a l’1,6% -encara que es mantenen les de 2018 i 2019 al 2% -. De fet, la raó principal perquè el dòlar no reaccionarà amb una major pujada contra els seus rivals és que hores abans les febles dades d'inflació dels EUA van confirmar el quart declivi consecutiu en els preus subjacents, motiu suficient com per començar a considerar-ho una "tendència", assenyala l'expert.

De fet la major reacció que va mostrar el 'bitllet verd' durant la jornada de dimecres es va produir després de la publicació dels preus al consum i de vendes al detall, molt menors del que esperava el mercat. L'IPC subjacent es va incrementar l'1,7% interanual al maig, caient al ritme més baix dels dos últims anys. La vendes en el dòlar no es van fer esperar i el bitllet verd va cedir a mínims setmanals contra l'euro i el ien. Les caigudes es van frenar en els mínims anuals contra la 'moneda única', als voltants dels 1,1280 dòlars i contra el ien es va depreciar fins a les 109,500 unitats. Després de la Fed, el dòlar no va fer més que remuntar la depreciació anterior per deixar-ho tot igual i recuperar la franja dels 1,1200 dòlars, encara que perd un 0,25% aquest dijous, per sota d'aquests nivells de preu.

Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, però, no ha canviat substancialment. "Correccions puntuals a part la veritat és que no es pot descartar, per a les pròximes setmanes, un moviment a la recerca de la part superior del moviment lateral dels últims anys", assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. Aquest objectiu se situa a l'àrea dels 1,1500 dòlars, explica l'expert.



...I LES TURBULÈNCIES POLÍTIQUES ALS EUA

L'altre factor que pesa en l'ànim dels inversors i que també explica que l'índex del dòlar, que mesura l'acompliment de la divisa contra una cistella de sis monedes rivals, hagi deixat un nou mínim anual a les 96,200 unitats, des d'on remunta fins a les 97,00 unitats, és la tempesta política que no cessa sobre el president nord-americà, Donald Trump. "La manca de progrés en l'agenda de política econòmica de l'administració republicana serà una càrrega onerosa per al dòlar aquest any", subratlla Innes. "Amb més bancs centrals unint-se al club de les rebaixes d'estímuls, els diferencials de tipus d'interès probablement jugaran menys favorablement per al 'bitllet verd', almenys fins que Trump aconsegueixi tirar endavant els seus promeses rebaixes fiscals i reforma tributària. En aquell moment el dòlar podrà recuperar la seva corona", assegura l'analista de Market Pulse.

Però l'inquilí de la Casa Blanca cada vegada té més fronts oberts. Per ara, són cinc les comissions del Congrés que investiguen processos contra Trump. Per si això fos poc, gairebé 200 congressistes i senadors demòcrates han presentat una demanda davant un tribunal federal contra el president Donald Trump, al qual acusen de violar la Constitució en acceptar pagaments de governs estrangers a les seves empreses sense autorització del Congrés dels Estats Units.

Durant les últimes hores s'ha sabut també, segons informa el diari 'Washington Post' que un fiscal especial està investigant el president per possible obstrucció a la justícia en relació amb el 'Russiagate'. Aquesta possible querella arriba després que l'exdirector de l'FBI, James Comey, testifiqués davant el Senat que el president dels EUA que Trump va convidar a abandonar la investigació dels vincles amb Rússia de l’exassessor de Seguretat Nacional, Michael Flynn. "Fins que Trump no posi ordre a casa, el dòlar seguirà sota pressió", conclou l'expert de la companyia d'anàlisi econòmica.

Noticias relacionadas

contador