gb-brexit-johnson-promis-a-une-seance-houleuse-aux-communes

Els equips de negociació del Regne Unit i de la Unió Europea (UE) entren aquest dimecres a l'últim dia de converses per arribar a un acord pel Brexit. Hi ha esperances que es pugui aconseguir un pacte però, al mateix temps, hi ha també escepticisme perquè els terminis són summament ajustats.

Cal tancar un acord aquest dimecres perquè hi hagi possibilitats perquè sigui aprovat per la UE i després pel Parlament del Regne Unit. Si l'acord no s'aprova abans del 19 d'octubre, el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, està legalment obligat a sol·licitar a la UE una pròrroga de la data actual de sortida, el 31 d'octubre.

Dimarts a la nit van continuar les discussions fins ben entrada la matinada per arribar a un 'Acord de Retirada'. Un portaveu del Regne Unit va dir que les converses havien estat "constructives" i que es reprendrien aquest dimecres.

La lliura esterlina cotitza un 0,3% per sota del dòlar aquest matí i se situa als 1,2740 dòlars, després d'haver arribat al seu màxim en quatre mesos enfront del dòlar durant la sessió anterior.

El ministre francès de Finances, Bruno Le Maire, s'ha mostrat optimista respecte a un acord i ha declarat aquest dimecres que "hi ha un raig d'esperança, pel que he sentit dels negociadors". En comentaris recollits per Reuters, Le Maire ha comentat que la protecció del mercat únic europeu era la "línia vermella" per França en les converses del Brexit.

Aquest dimarts es va arribar a especular amb un acord imminent després de les paraules optimistes del negociador de la UE per al Brexit, Michel Barnier, que va dir que encara hi havia temps per arribar a un pacte aquesta setmana. A més, s'ha publicat que Boris Johnson hauria fet una sèrie de concessions que acostarien el pacte. No obstant això, els 'brexiteers' i el Partit Unionista Democràtic (DUP), del qual Johnson depèn, no semblen massa optimistes, cosa que fa que domini també la cautela.

"Hi ha una estranya sensació d'optimisme cautelosa als mercats, tot i que els més propers a les converses suggereixen repetidament que no hi ha temps suficient per assegurar un acord i que serà necessària una pròrroga. Amb Johnson insistint que el Regne Unit se n'anirà el 31 d'octubre, m'imagino que tindrem algunes sorpreses durant els propers dies", assenyala Craig Erlam, expert d'Oanda.

"Tot l'optimisme sobre un possible acord podria acabar en res. Quantes vegades hem estat en aquesta situació durant els últims tres anys i al final les converses han acabat fallant pel tema d'Irlanda del Nord? Qualsevol acord no només ha de passar la prova de la UE, sinó que també ha de superar el DUP d'Irlanda del Nord, així com els diputats de la Cambra dels Comuns, que han demostrat fins a quin punt poden ser obstruccionistes. (...) Moltes coses poden sortir malament durant els pròxims dies, i encara hi ha un nombre significatiu de diputats al Parlament britànic que tenen poc interès a arribar a un acord i que preferirien que no hi hagués Brexit", incideix Michael Hewson, analista cap de CMC Markets a Londres.

Noticias relacionadas

contador