• El Govern preveu recuperar al juny la normalitat en les cues
  • El Govern proposa a l'Estat una comissió sobre les llargues esperes
  • El Prat rebrà 20 nous verificadors de passaports aquesta mateixa setmana
ep t2 aeropuerto barcelona

Els passatgers de l'Aeroport del Prat de Barcelona han hagut de patir durant els últims dies llargues cues als controls de passaports, a conseqüència de l'entrada en vigor de la nova normativa en els controls de fronteres de la Unió Europea (UE). La situació s'ha repetit diverses jornades i es tem que es descontroli de cara a la temporada turística que comença en un mes. Els problemes d'accés dels viatgers s'han convertit en l'últim punt calent de les tensions entre la Generalitat i el Govern central i els sobiranistes han acusat l'Executiu de Mariano Rajoy de 'mala fe' en la gestió d'aquesta problemàtica.

Aquest nou xoc es va escenificar durant la sessió de control del Congrés a Mariano Rajoy, amb una topada del president del Govern amb el diputat d'ERC, Gabriel Rufián. Aquest últim li va retreure les llargues cues de l'aeroport barceloní i la resposta de Rajoy va ser que el seu Executiu ja està prenent mesures per intentar solucionar el caos sorgit a l'aeroport de Barcelona-el Prat i ha instat els republicans a fer el mateix amb els problemes del metro de Barcelona.

El cap de l'Executiu va atribuir aquesta situació a l'aplicació d'una normativa europea en matèria de lluita contra el terrorisme que obliga a fer controls sistemàtics dels passaports de ciutadans europeus en sortir de l'espai Schengen i entrar-hi amb la finalitat de "preservar la seguretat", la qual cosa jutja "molt raonable".

DESACORD ENTRE ADMINISTRACIONS

Així les coses, durant la jornada de dimecres, dues reunions es van dur a terme per prendre mesures i mitigar les llargues esperes en l'accés duaner del Prat, que escenifiquen el punt d'absolut desacord en què es troben les administracions central i autonòmica. D'una banda, el Govern va mantenir una trobada amb la Delegació del Govern a Catalunya en què han participat el delegat del Govern a la comunitat, Enric Millo, el director general de la Policia, Germán López, el cap superior de Policia de Catalunya, Sebastià Trapote, el director d'Aena, Javier Marín, i la directora de l'Aeroport de Barcelona, ​​Sonia Corrochano. Ni un membre del Govern català va acudir a aquesta cimera.

El Govern pren mesures i preveu que al juny es recuperi la normalitat en les cues del Prat

D'altra banda, una altra reunió va congregar el conseller d'Empresa, Jordi Baiget, el segon tinent d'alcalde de Barcelona, ​​Jaume Collboni, l'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, i el president de la Cambra de Barcelona, ​​Miquel Valls, que també és membre del Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries (CDRA). Prèviament a la trobada, Millo va informar a Baiget del contingut de la cimera del matí, tot i que no ha acudit a la cita de les autoritats catalanes.

EL GOVERN PREVEU RECUPERAR LA NORMALITAT AL JUNY

Durant una roda de premsa, el secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, ha previst que al juny es recuperi la normalitat en les cues. Segons informa 'Europa Press', ha recordat que entre el Govern i Aena es van a adquirir 450 equips informàtics verificadors que permeten el control digital del passaport de forma automàtica en els principals aeroports espanyols i uns 40 d'aquests s'instal·laran al Prat per cobrir la totalitat dels llocs de control de documentació.

A mesura que es vagin instal·lant aquests verificadors també s'incrementarà el nombre d'agents, de manera que entre 40 i 50 es posaran a disposició dels responsables de seguretat de l'Aeroport de Barcelona i així se sumen als 20 que ja es van anunciar i que arribaran aquesta mateixa setmana, segons ha anunciat el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo.

S'incorporarà tota aquesta tecnologia per fer front a l'elevat flux de passatgers que es produeix especialment els diumenges al Prat, on en cinc hores es poden arribar a concentrar més de 10.000 persones de diferents vols.

LA GENERALITAT PROPOSA CREAR UNA COMISSIÓ DE SEGUIMENT

També en declaracions davant els mitjans, el conseller de Territori de la Generalitat, Josep Rull, ha proposat crear una comissió de seguiment sobre les cues davant els controls de passaports a l'Aeroport de Barcelona en entrar en vigor la normativa en els controls de fronteres de la UE i ha demanat a l'Estat i a Aena formar-ne part.

"No preveiem una negativa per part de l'Estat i Aena, perquè seria un exercici d'irresponsabilitat impensable", ha dit el conseller durant una roda de premsa. Aquesta comissió estaria integrada per la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, ​​l'Ajuntament del Prat de Llobregat i la Cambra de Comerç de Barcelona, ​​i el "lògic" seria que s'hi incorporés l'Estat i Aena a través de l'adreça de l'Aeroport de Barcelona .

La comissió es reuniria setmanalment per monitoritzar la situació des d'ara fins a la campanya d'estiu i tindria com a objectiu "acreditar que les promeses que es fan siguin operatives".

Noticias relacionadas

contador