• El to i el lloc de la trobada continuen sent una incògnita
  • L'abandonament total de l'armament nuclear per part de Corea del Nord sembla incert després de l'èxit dels simulacres de l'any passat
coree-du-nord-kim-jong-un-essai-nucleaire 20170804180035

Kim Jong-un sembla no voler seguir tensant la corda. I és que, segons ha apuntat el medi sud-coreà Dong-A Ilbo aquest matí, el líder de Corea del Nord intentarà estrènyer la relació del seu país amb els Estats Units i reduir el clima de tensió entre els dos.

Trump va acceptar dijous passat la invitació del líder nord-coreà per reunir-se, un fet insòlit en dècades després de les contínues negatives per part de l'Administració nord-americana a negociar amb el país asiàtic sense el seu compromís a desnuclearitzar el territori, cosa que per ara no ha passat. A dia d'avui, tant el to de la trobada, com el lloc triat per a això, continuen sent una incògnita.

"Els Estats Units vol aconseguir la pau un cop s'hagi completat el procés de desnuclearització, mentre que per a Corea del Nord, la pau és la condició prèvia a iniciar aquest procés", va explicar Kohn Yu-Hwan, professor de la Universitat Dongguk a Seül. "Van existir acords entre els EUA i Corea del Nord a iniciar negociacions per a un tractat de pau, però mai es van materialitzar", ha afegit.

"Els Estats Units vol aconseguir la pau un cop s'hagi completat el procés de desnuclearització, mentre que per a Corea del Nord, la pau és la condició prèvia a iniciar aquest procés", Kohn Yu-Hwan

Amb una data orientativa establerta per al mes de maig, la trobada necessitarà un intens debat diplomàtic sobre com afrontar l'esdeveniment. El president de Corea del Sud, Moon Jae-in també va acceptar l'oferta de Kim per reunir-se al proper mes i discutir diferències socials i culturals entre els dos blocs, en una trobada que llançarà les primeres pistes dels desitjos del líder nord-coreà per assolir la pau.

Un altre dels elements espinosos a tractar al maig serà la presència militar nord-americana al sud de la península. Una relació entre els dos països que el líder nord-coreà s'interpreta com un assaig per a la guerra. Els aliats devien haver acordat retardar l'augment de la presencial militar a la regió fins a finals d'aquest mes segons ha informat Bloomberg, amb una possibilitat de traslladar portaavions per als futurs simulacres.

LA RENÚNCIA A L'ARMAMENT NUCLEAR ÉS IMPROBABLE

Malgrat el bloqueig mediàtic que Corea del Nord pateix, el seu líder sembla estar reprenent la seva relació amb la resta del món. La germana de Kim va causar furor als Jocs Olímpics d'Hivern a Corea del Sud d'aquest any, les converses amb els seus veïns del sud es produeixen repetidament, mentre que la proposta a dialogar amb Trump certifica un canvi d'estratègia per part del nord-coreà.

Kim Jong-un busca desesperadament acabar amb el bloqueig comercial que va començar amb Obama i s'ha intensificat durant l'era Trump, tot i que ara posseeix majors arguments per defensar la seva posició. Els reeixits simulacres amb míssils de l'últim any reforçaran la figura del líder durant la trobada de maig.

"És simplement inconcebible que Kim Jong-un accepti a hores d'ara una completa desnuclearització", va dir Colin Kahl, expert en seguretat nacional de la Universitat de Standford i exconseller del vicepresident Joe Bide. De fet, les autoritats nord-coreanes han repetit recentment l'exemple del cas libi i Moammar Al Qaddafi, que va acceptar a renunciar al seu armament nuclear i que va ser posteriorment derrotat i assassinat, com succés que ha de mantenir alerta el país del nord sobre les futures propostes de Trump.

Noticias relacionadas

contador