• Analistes avisen que el conflicte pot escalar si la cimera EUA-Corea del Nord fracassa
donald trump festejo

El president dels EUA, Donald Trump, està disposat a fer història. Als múltiples moviments inusuals que el republicà ja ha acostumat el món durant el poc més d'un any a la Casa Blanca, se suma una cimera bilateral inèdita. Per primera vegada un mandatari nord-americà es reunirà amb el líder de Corea del Nord. El director de Seguretat Nacional de Corea del Sud, Chung Eui Yong, ha assegurat aquest dijous que Trump ha acceptat reunir-se al maig amb Kim Jong-un, que ha descrit com un intent per part del dirigent nord-americà d'aconseguir la "desnuclearització permanent" de la península de Corea.

La resposta de Trump s'ha produït poc després que l'enviat sud-coreà lliurés al magnat una carta de Kim en la qual convidava el president nord-americà a reunir-se amb ell a Corea del Nord, segons ha recollit l'agència de notícies Yonhap. Chung ha indicat durant una roda de premsa a la Casa Blanca que Kim ha "expressat la seva disposició a mantenir una trobada amb Trump com més aviat millor" i ha destacat que el dirigent nord-americà "ha apreciat que hagi pres aquesta decisió".

El representant del Govern sud-coreà ha asseverat, a més, que la reunió, prevista per al maig, té com a principal objectiu abordar la situació a la regió i aconseguir-ne la desnuclearització permanent. En aquest sentit, Chung ha informat que Kim s'ha "compromès a aconseguir la desnuclearització" i que deixarà de banda "qualsevol tipus d'assaig balístic o nuclear". Segons la delegació sud-coreana, el president de Corea del Sud, Moon Jae In, ha expressat la seva "gratitud personal" a Trump per la gestió de la crisi nord-coreana.

"El seu lideratge i les seves polítiques de màxima pressió, juntament amb la solidaritat a nivell internacional, ens han portat a aquesta conjuntura", ha continuat. D'altra banda, la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Sanders, ha asseverat que "el president Trump aprecia les amables paraules de la delegació nord-coreana i del president Moon" i ha confirmat que Trump "acceptarà la invitació de Kim".

"Estem desitjant que es produeixi la desnuclearització de Corea del Nord. Mentrestant, totes les sancions i la pressió exercida sobre Pyongyang continuaran", ha afegit Sanders en un comunicat recollit per l'agència de notícies Reuters.

L'anunci ha tingut lloc després d'un any de tensions a nivell internacional davant els diferents assajos balístics realitzats per Pyongyang, que va amenaçar en diverses ocasions amb atacar territori nord-americà, durant l'últim any.

Tant el Govern sud-coreà com nord-americà han destacat en diverses ocasions la importància d'abordar la qüestió nord-coreana a través de la via diplomàtica sense obviar la importància d'estar preparats davant un possible atac per part de Corea del Nord. La tensió a la regió ha disminuït recentment amb motiu de l'acostament entre les dues Corees, que van reprendre al gener el diàleg intercoreà després de diversos anys de silenci.

TRUMP CONFIRMA LA REUNIÓ

El dirigent nord-americà ha assegurat a través del seu compte de Twitter que el líder nord-coreà havia parlat amb anterioritat amb alts càrrecs del Govern sud-coreà sobre la possibilitat de desnuclearitzar la zona i ha confirmat que tant Seül com Pyongyang havien arribat a un acord sobre la suspensió dels assajos balístics, segons ha recollit la cadena de televisió CNN.

"Kim Jong-un va parlar sobre la desnuclearització completa amb els representants de Corea del Sud, no només una aturada momentània. A més, no es realitzarà cap tipus d'assaig balístic per part de Corea del Nord durant aquesta temps", ha assegurat Trump.

"S'ha produït un gran avanç, però les sancions continuaran fins que s'aconsegueixi un acord entre les parts. La visita s’està planejant!", ha continuat.

Un alt càrrec del Govern dels Estats Units ha destacat que Trump ha decidit trobar-se amb Kim perquè és un expert en prendre decisions. "El president Trump té reputació d'aconseguir tancar acords", ha manifestat.

Noticias relacionadas

contador