boris johnson parlamento

Els experts de Julius Baer se sumen als molts que consideren molt complicat, per no dir impossible, que Regne Unit i la Unió Europea (UE) arribin a un acord sobre el Brexit aquesta setmana. "Esperem una pròrroga. Ens mantenim neutrals a curt termini respecte a la lliura donat aquest retard i que l'única manera d'arribar a un Brexit és a través d'un acord", expliquen aquests experts.

Aquesta setmana és decisiva per al Brexit, ja que aquest dissabte, 19 d'octubre, es compleix la data límit per a arribar a un pacte o retardar-lo, tal com es defineix en la 'Llei Benn' de principis de setembre.

"Aquesta és la data límit perquè Johnson aconsegueixi que el Parlament aprovi un acord. De no ser així, la Llei exigeix que aquest sol·liciti una pròrroga", expliquen des de Julius Baer.

La setmana passada, la lliura esterlina va pujar i va baixar, moguda pels canvis en el sentiment sobre la probabilitat d'un pacte. Michel Barnier, negociador de la UE per al Brexit, s'ha mostrat a estones pessimista i a estones optimista. "Encara queda molta feina per fer i nosaltres desaconsellem un excés d'optimisme sobre un acord", adverteixen aquests analistes. "Fins i tot si les parts estan d'acord, els esdeveniments d'aquesta primavera han demostrat que la ratificació parlamentària a Regne Unit serà difícil", afegeixen.

EL "RISC RESIDUAL"

Des de Julius Baer adverteixen que un retard del procés de sortida comporta el risc que Johnson "pugui trobar una escapatòria per a provocar un Brexit sense acord de totes maneres".

Aquests analistes reconeixen que, si no s'arriba a un acord després del dissabte, podria augmentar-se la incertesa, ja que la reacció de Boris Johnson és "molt incerta". "Fins i tot és possible que sigui necessària una acció judicial per a decidir el que cal fer", avisen.

A llarg termini, des de la signatura creuen que "és molt probable que es necessitin eleccions generals per a decidir la destinació del Brexit". "Els conservadors lideren les enquestes, però fins i tot si guanyen, no creiem que un Brexit sense acord sigui més probable, ja que no esperem una majoria a favor del Brexit duro en el Parlament", conclouen.

Noticias relacionadas

contador