italia maio conte salvini portada

Itàlia i la Comissió Europea podrien estar a punt d'arribar a un acord sobre els pressupostos, segons informa La Repubblica aquest dimarts. El diari assenyala que Brussel·les estaria disposada a acceptar un objectiu de dèficit per a 2019 de l’1,95%, enfront del polèmic 2,4% fixat inicialment per Roma i que ha estat el desencadenant de les tensions.

Matteo Salvini i Luigi Di Maio, líders del polèmic govern de coalició italià format per La Lliga i el Moviment 5 Estrelles, han plantat cara a la Unió Europea (UE) des que van arribar al poder el maig i les tensions han arribat al seu punt àlgid amb els pressupostos per 2019, que preveuen la introducció d'un ingrés bàsic (anomenat 'ingrés ciutadà') per als pobres, una edat de jubilació més baixa i una rebaixa d'impostos.

Brussel·les estaria disposada a acceptar un objectiu de dèficit per a 2019 de l’1,95%, enfront del polèmic 2,4% fixat inicialment per Roma

Brussel·les va advertir en diverses ocasions que Roma ha de canviar els seus comptes, i fins i tot va posar en marxa els tràmits per obrir a Itàlia un procediment de dèficit excessiu pel seu elevat deute, que supera el 130% del PIB, ja que considera que amb els pressupostos plantejats i l'augment de la despesa previst no s'anirà reduint el deute segons els estàndards que marca la normativa comunitària.

Durant els últims dies s'han incrementat les negociacions entre Itàlia i Brussel·les, tot i que de moment no han arribat a un punt d'entesa. Ara sembla que la Comissió Europea està disposada a donar el seu braç a tòrcer i acceptar un lleuger augment del dèficit fins a l’1,95%, tot i que el govern italià de moment no es plega a les exigències comunitàries. El ministre de Finances, Giovanni Tria, està pressionant l'Executiu perquè redueixi l'objectiu de dèficit al 2% del PIB, encara que Salvini i Di Maio es resisteixen a modificar els seus plans de despesa.

No obstant això, tot i que encara no hi ha acord, els informes coneguts durant les últimes hores i dels quals es fa ressò la premsa italiana suggereixen que les dues parts estan disposades a apropar postures després que els plans de despesa del govern d'Itàlia l’hagi posat en rumb de col·lisió amb Brussel·les. De fet, la Comissió Europea va deixar clar que Roma necessita modificar els seus plans de despesa si vol evitar sancions, incloent-hi una possible multa i una reducció dels fons de la UE.

COMPTE ENRERE

Per la seva banda, el diari Il Messagero ha posat l'accent en què al govern italià se li acaba el temps per enviar una resposta a la UE amb el pressupost retocat. De fet, recorda que Roma té fins dimecres, quan el primer ministre d'Itàlia, Giuseppe Conte, es reunirà amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per concretar "propostes concretes" que corregeixin els seus comptes.

Noticias relacionadas

contador