italia bandera portada

La Comissió Europea ha rebutjat el pressupost d'Itàlia i ha demanat iniciar el procediment de dèficit excessiu pel seu elevat deute públic, que supera el 130% del PIB, i per l'absència de mesures per reduir-la, un aspecte que incompleix les regles establertes al pacte d'Estabilitat i Creixement i que podria desembocar en una multa d'uns 3.500 milions d'euros, el 0,2% del PIB del país.

"L'anàlisi suggereix que ha de considerar-se que no es compleix el criteri de deute definit al Tractat (60% del PIB) i, per tant, està justificat un procediment de dèficit excessiu basat en el deute", ha informat l'executiu comunitari en un comunicat aquest dimecres.

Moscovici diu que hi ha un "incompliment especialment greu" de les recomanacions de la Comissió Europea a Itàlia

Brussel·les ha arribat a aquesta conclusió després de realitzar una nova avaluació d'incompliment d'Itàlia que era "necessària" perquè el pla pressupostari remès per Roma per 2019 "suposa una modificació significativa" dels factors que ja havia analitzat el mes de maig, quan va descartar l'obertura de l'expedient.

"La Comissió Europea va assumir la seva responsabilitat en nom dels ciutadans italians", ha afirmat el comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici. Tal com ha dit, "la mida del deute segueix sent el que més ens preocupa, així que avui hem adoptat un nou informe sobre el seu deute. I aquesta vegada la conclusió és que no està respectant el criteri de deute i que està justificat un procediment per excés de deute, cosa que no vol dir que es vagi a iniciar. Han de decidir-ho els Estats membre en dues setmanes".

Així, ha remarcat Moscovici, "si estiguessin d'acord, la Comissió hauria de preparar el seu procediment de dèficit excessiu, incloent-hi una nova recomanació perquè Itàlia corregeixi la seva trajectòria de dèficit i deute". El que ha quedat clar, ha remarcat, és que hi ha un "incompliment especialment greu" de les recomanacions de la UE a Itàlia, i ara mateix "una zona de l'euro pròspera necessita no només unes finances públiques sanejades, sinó també unes economies competitives".

"La nostra porta continua oberta al diàleg amb Itàlia. A mesura que ens acostem a l'obertura d'un procediment de dèficit excessiu, és encara més essencial que les autoritats italianes es comprometin de forma constructiva amb la Comissió Europea, ha conclòs Moscovici.

Just abans de conèixer la decisió de la Comissió Europea, el viceprimer ministre italià i líder de La Lliga, Matteo Salvini, s'ha mostrat disposat a renegociar alguns aspectes del pressupost per a 2019, encara que ha deixat clar que el que no està disposat a tocar és el dèficit del 2,4% del PIB previst pel govern.

"Sempre estem oberts al diàleg, podem parlar d'inversions, però no del dèficit del 2,4% ni de la reforma de la llei Fornero (de pensions)", ha dit Salvini als periodistes al Parlament italià, segons recull Reuters. També ha afirmat que el deute del país, que és la segona més alta de la zona euro després de la de Grècia, "disminuirà si l'economia creix". Itàlia espera que el Producte Interior Brut (PIB) augmenti un 1,5% l'any que ve, tot i que Brussel·les ja ha avisat que aquesta és una estimació massa optimista i assenyala que Roma ha de fer més esforços per reduir el deute.

Noticias relacionadas

contador