brexit-le-premier-ministre-irlandais-croit-un-accord-possible

L'acord que han assolit aquest dijous la Unió Europea (UE) i el Regne Unit sobre el Brexit preveu que Irlanda del Nord segueixi alineada amb certes normes del mercat únic, però formi part del territori duaner britànic. Això suposa que els controls als béns s'efectuaran al punt d'entrada a aquest territori britànic i no a la República d'Irlanda. Però no és en l'únic que afectarà.

El pacte també preveu que l'Assemblea d'Irlanda del Nord pugui votar si es manté aquesta salvaguarda per evitar una frontera física a l'illa d'Irlanda quatre anys després que hagi entrat en vigor, la qual cosa hauria de succeir una vegada que conclogui el període de transició posterior al Brexit.

Segons va explicar el negociador cap de la UE per al Brexit, Michel Barnier, en una roda de premsa, les autoritats del Regne Unit s'encarregaran d'aplicar les normes duaneres de la Unió Europea a Irlanda del Nord. Al costat dels controls de béns ha quedat resolta la qüestió de les aranzels duaners, complicada ja que Irlanda del Nord serà al mateix temps part del mercat únic comunitari i del territori del Regne Unit, amb la qual cosa podrà beneficiar-se dels futurs acords comercials que tanqui el país després de la seva sortida.

Les autoritats del Regne Unit s'encarregaran d'aplicar les normes duaneres de la Unió Europea a Irlanda del Nord

Per "quadrar el cercle", segons Barnier, les autoritats del Regne Unit podran aplicar els aranzels britànics a aquells béns que entrin a Irlanda del Nord, però no corrin el risc d'acabar al mercat únic europeu, és a dir, en algun dels 27 estats membres. No obstant això, per als béns que poguessin acabar al mercat interior, el Regne Unit haurà d'aplicar els aranzels de la UE.

Brussel·les i Londres també han aconseguit resoldre la qüestió de l'IVA, que s'havia convertit en l'últim obstacle per tancar l'acord durant les últimes hores, "per evitar distorsió de la competència al mercat únic de béns". "S'han aconseguit dos objectius: mantenir la integritat del mercat únic, però també satisfer els desitjos legítims del Regne Unit", ha dit Barnier.

Al pacte també s'ha acceptat que el Parlament nord-irlandès pugui pronunciar-se sobre la continuïtat d'aquestes solucions per evitar una frontera física a l'illa d'Irlanda. "Quatre anys després de l'entrada en vigor del protocol, els representants electes d'Irlanda del Nord seran capaços de decidir per majoria simple si es continuen aplicant les normes rellevants de la UE a Irlanda del Nord o no", ha declarat el negociador europeu del Brexit, Michel Barnier.

El polític francès ha afegit que aquest "suport democràtic" és "la pedra angular del nostre recent acordat enfocament", ja que el "recentment acordat protocol ja no ha de ser reemplaçat per un acord subsegüent entre la UE i el Regne Unit, de manera que té sentit garantir un consentiment".

L'anterior salvaguarda per evitar una frontera a Irlanda, rebutjada fins a tres ocasions pel Parlament de Westminster, només s'anava a aplicar fins que la UE i el Regne Unit trobessin una solució permanent durant la negociació de la futura relació entre les dues parts i no incloïa un límit temporal.

La nova solució pactada aquest dijous entre Londres i Brussel·les entrarà en vigor una vegada que conclogui el període de transició posterior al Brexit, durant el qual se seguiran aplicant les lleis comunitàries en tot el Regne Unit. Aquest període de transició finalitzarà, en principi, a finals de 2020, si bé, Barnier va admetre que podria prolongar-se un o dos anys més si Londres i Brussel·les així ho pacten de forma conjunta.

Noticias relacionadas

contador