george soros microfono

Gran contundència del multimilionari George Soros en un article d'opinió escrit per a MarketWatch i el títol del qual ja ho diu tot: "No us equivoqueu. Putin i Xi estan posant el món en risc de destrucció total".

Soros assenyala que la invasió russa d'Ucraïna el 24 de febrer "va ser el començament d'una tercera guerra mundial que té el potencial de destruir la nostra civilització", i recorda que la invasió va ser precedida d'una "llarga reunió" entre el president rus, Vladimir Putin, i el president xinès, Xi Jinping el 4 de febrer, amb motiu de les celebracions de l'Any Nou Lunar xinès.

"Al final d'aquesta reunió, els dos homes van fer públic un document de 5.000 paraules, acuradament redactat, en què anunciaven una estreta col·laboració entre els seus dos països. El document és més fort que qualsevol tractat i ha d'haver requerit negociacions detallades per endavant", apunta George Soros.

"Una vegada obtingut el suport de Xi, Putin es va disposar a fer el somni de la seva vida amb una brutalitat increïble", continua Soros. "A punt de fer 70 anys, Putin creu que si deixarà la seva empremta en la història de Rússia és ara o mai. Però el seu concepte del paper de Rússia al món és recargolat. Sembla creure que el poble rus necessita un tsar al que es pot seguir cegament. Això és tot el contrari a una societat democràtica, i és una visió que distorsiona l''ànima' russa, que és emocional fins al punt de ser sentimental", escriu.

Soros, d'origen hongarès, continua el seu article mostrant-se molt crític amb Putin, del qual arriba a dir que "sembla que s'ha tornat literalment boig". "Ha decidit castigar Ucraïna per enfrontar-s'hi, i sembla actuar sense cap mena de restricció", comenta.

Sobre el suport dels Estats Units i la Unió Europea, George Soros creu que, gràcies a això, Rússia pot acabar perdent la guerra, cosa que Putin en absolut pensava quan va llançar l'atac. "Independentment del resultat, Putin ja ha fet meravelles a l'hora de reforçar la determinació i la unitat de la UE", afirma.

Pel que fa a la Xina, conclou l'article assenyalant que Xi s'ha d'haver adonat que Putin s'ha tornat boig, i recorda que el 8 de març, un dia després que el ministre d'Afers Estrangers xinès, Wang Yi, insistís que l'amistat entre la Xina i Rússia seguia sent "sòlida com una roca", Xi va trucar al president francès, Emmanuel Macron, i al canceller alemany, Olaf Scholz, per dir-los que recolzava els seus esforços de pacificació. Volia la màxima moderació a la guerra per evitar una crisi humanitària.

Soros conclou: "No és ni de bon tros segur que Putin accedeixi als desitjos de Xi. Només podem esperar que Putin i Xi siguin apartats del poder abans que puguin destruir la nostra civilització".

Noticias relacionadas

contador