biden xi
© Alberto Sánchez

La reunió bilateral que mantindran els Estats Units i la Xina aquest dilluns a Roma arriba embolicada entre rumors i dures acusacions entre els dos països. La invasió de Rússia a Ucraïna sembla haver revifat la flama de les velles hostilitats entre les dues nacions.

Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).

Segons informacions de Financial Times i The Washington Post, Rússia podria haver demanat equipament militar a la Xina per continuar la seva ofensiva sobre Ucraïna, cosa que el Kremlin ha desmentit. A més, el país presidit per Joe Biden ha acusat el gegant asiàtic de propagar desinformació russa sobre el conflicte bèl·lic, com l'existència d'armes químiques de procedència nord-americana a Ucraïna, i de la suposada voluntat xinesa per ajudar Rússia a escapar de les sancions econòmiques imposades pels països occidentals.

En aquest sentit s'ha expressat l'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, que advertia aquest dilluns a la NBC que s'asseguraran “que ni la Xina ni ningú més pugui compensar Rússia” per les pèrdues provocades per les sancions. A més, Sullivan ha assenyalat que hi ha indicis que Rússia s'està preparant per llançar un atac químic a Ucraïna.

"També estem observant a prop per veure fins a quin punt la Xina realment proporciona algun tipus de suport material o econòmic a Rússia", ha explicat Sullivan aquesta vegada en declaracions a CNN. "És una de les nostres preocupacions. Hem comunicat a Pequín que no ens quedarem de braços plegats ni permetrem que cap país compensi Rússia per les seves pèrdues derivades de les sancions econòmiques", ha afegit.

Per la seva banda, i sense fer esment a les acusacions sobre una petició d'ajuda russa, el portaveu del ministeri de Relacions Exteriors de la Xina, Zhao Lijian, ha culpat els Estats Units de “propagar desinformació sobre la posició de la Xina a Ucraïna amb intencions perverses”. “La nostra posició sobre Ucraïna és consistent i clara: el rol de la Xina és promoure xerrades de pau entre els dos països. És important que totes les parts busquin rebaixar les tensions, no afegir més llenya al foc”, ha afegit.

Així mateix, el portaveu de l'ambaixada xinesa a Washington, Liu Pengyu, ha explicat a CNN que no té constància d'aquesta sol·licitud per part de Rússia. “La situació a Ucraïna és desconcertant. La prioritat és que els esdeveniments no es descontrolin”, ha afegit.

"Des de la perspectiva Xina, els Estats Units han dissenyat una tragèdia a Ucraïna i Rússia és responsable d'haver envaït un altre país", ha explicat Einar Tangen, analista del think tank xinès Taihei Institute, a Al Jazeera. “La Xina ha expressat clarament la seva oposició respecte a Occident donant armament militar a Ucraïna. Seria hipòcrita que ara donessin la seva ajuda a Rússia”, ha sentenciat.

contador