ep el secretario general del psoe y presidente del gobierno en funciones pedro sanchez en el consejo
DAVID HUFRA

En el cas de celebrar noves eleccions generals, el PSOE tornaria a guanyar-les i fregaria el 30% dels vots, segons l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) publicat aquest dijous. Els socialistes aconseguirien més vots que PP, Ciutadans i Vox junts. Cal destacar que l'enquesta es va realitzar una setmana abans de la investidura fallida de Pedro Sánchez.

A més, el partit liderat per Sánchez obtindria un millor resultat que el que va aconseguir en les passades eleccions generals, quan va aconseguir el 28,68% dels vots.

Per darrere, segons el CIS, se situaria el PP, amb un 11,6%, seguit de Unides Podem (9,6%), Ciutadans (7,4%), que passaria a ser la quarta força, i Vox (3,3%). Aquesta dada pot donar ales a l'aparent intenció dels socialistes de celebrar nous comicis.

Si a la intenció de vot se suma la simpatia expressada pels enquestats, el PSOE escalaria fins al 32,2%

El PSOE és també el partit que genera més simpatia (8,6%), encara que entre els enquestats guanya l'opció de cap (48,9%). En aquest sentit, Ciutadans avança el PP, en obtenir un 4,2% i un 3,9%, respectivament. Podem obté un 2,4% de simpatia.

Si a la intenció de vot se suma la simpatia expressada pels enquestats, el PSOE escalaria fins al 32,2%, seguit del PP, amb el 12,8%, Unides Podem i els seus confluències, amb el 9,9%, i Ciutadans, amb el 8,6%. Això suposa que els socialistes tindrien més suport a les urnes que els altres tres partits de l'oposició, que junts sumarien un 31,3%.

Pel que fa als líders polítics, cap d'ells aprova, però és Pedro Sánchez que treu millor nota, un 4,7. Per darrere se situen Alberto Garzón (3,8), Albert Rivera (3,5), Pablo Iglesias (3,4), Pablo Casado (3,3) i Santiago Abascal (2,5).

Cal assenyalar que l'última enquesta del CIS es va realitzar entre el 17 de juny i 16 de juliol. Elaborada fins i tot abans de la investidura fallida del socialista Pedro Sánchez de finals de juliol, només recull la resposta espontània dels ciutadans, sense estimació de vot per part del CIS.

DESCONFIANÇA I AVORRIMENT

El sondeig també reflecteix que la desconfiança és el sentiment principal que desperta la política seguit de l'avorriment. El CIS col·loca la desconfiança en primer lloc com el primer sentiment que cita el 34,2% dels ciutadans quan se li pregunta per la política. El segueix l'avorriment (15,8%) i la indiferència (13,3%) com emocions negatives, i només una positiva, l'interès (12,4%) es cola entre els cinc primers, abans de la irritació (9,2%).

Noticias relacionadas

contador