• BBVA assegura que és un pas "important, però insuficient" i porta a una il·lusió monetària
  • Segons una enquesta de BBVA, el 70% dels espanyols està "poc o gens" informat sobre les pensions
como rescatar el plan de pensiones

El Govern d'Espanya va posar en marxa un simulador en línia de la pensió de jubilació, en la qual introduint les dades fa una estimació de quant serà la quantia. No obstant això, la principal eina de l'Estat distorsiona, ja que et dóna xifres "superiors a la quantia màxima que es pot percebre", tal com indica David Carrasco, director executiu de Pensions de BBVA.

Aquesta eina no té en compte la inflació, el factor de sostenibilitat ni els canvis a les bases de cotització. La pensió per jubilació màxima que es pot percebre és al voltant de 2.400 euros bruts mensuals, uns 2.000 euros nets, i en moltes ocasions el simulador situa la quantia als 4.000 euros. "Això crea un efecte d'il·lusió monetària, perquè si penso que vaig a tenir aquesta quantitat, no només no vaig a estalviar, sinó que també vaig a gastar més", explica Carrasco.

Tot i això, el director executiu assenyala que és un pas "inicial molt important, però la informació hauria de ser millorada". En primer lloc, segons l'expert s'ha de deflactar amb la inflació perquè les persones sàpiguen amb els diners d'avui quina pensió de jubilació tindran demà i en segon lloc millor accés a aquesta eina, "perquè necessites un certificat de la seguretat social o sol·licitar-ne les claus".

El 81% de la població creu aconsellable estalviar per a la jubilació, però només el 28% ho fa

En aquest aspecte, Elisa Chuliá, integrant del fòrum d'experts de BBVA Pensions, explica que el sistema de pensions espanyol és "molt canviant" i que la informació d'aquesta "carta taronja" que hauria d'estar manant el Govern informant sobre la pensió podria no ser exacta. D'aquesta manera, assenyala que la importància és que des de les administracions públiques s’informi bé a la gent sobre les pensions.

Carrasco coincideix i assegura que el sistema de pensions és "tremendament complex" i que està en procés de canvi amb l'entrada de dos legislacions. La primera és la que l'edat de jubilació es retarda fins als 67 anys i que caldrà cotitzar més anys (38 enfront dels 35 actuals) i la segona que va entrar el 2013 és que les pensions es desvinculen de l'IPC.

Davant d'això, incideix a la necessitat que els espanyols estiguin informats sobre com serà la seva pensió, "perquè tinguin marge d'estalviar més o menys". La V enquesta de BBVA sobre la jubilació i els hàbits d'estalvi assenyala que el 70% dels espanyols està "poc o gens" informat sobre la seva pensió de jubilació i sobre el sistema en general. "Quan tinguin aquesta informació podran prendre decisions raonables", assegura Carrasco.

De fet, el 81% de les població creu aconsellable estalviar per a la jubilació, però només el 28% ho fa. Això vol dir que set de cada deu persones no estalvia per a la jubilació. Les raons perquè no ho fan són tres principals. La primera d'elles, amb un 44%, és perquè no són capaços d'estalviar; el 42% considera que falta molt perquè es doni aquesta situació, i només un 11% de la població no estalvia perquè confia en la pensió pública.

No obstant això, David Carrasco alerta que l'esperança de vida és cada vegada més elevada i que a partir de 2025 començarà a jubilar la generació del 'baby boom', de manera que hi haurà més pensions de pagar i menys treballadors que cotitzin per a ells. En l'actualitat, Espanya compta amb 9,5 milions de pensions per jubilació.

El 70% dels espanyols considera que està "poc o gens" informat sobre la seva pensió

Noticias relacionadas

contador