ep el vicepresidente del gobierno pablo iglesias i junto al presidente del gobierno pedro sanchez d
Ricardo Rubio - Europa Press

L'últim baròmetre del Centre de Recerques Sociològiques (CIS) consolida l'avantatge del PSOE, que guanyaria les eleccions amb el 30,9% dels vots. A més, també dóna impuls a Unidas Podemos, que es col·locaria com a tercera força, superant Vox. Els ciutadans continuen premiant tots dos partits per la formació de Govern i per la seva predisposició a intentar solucionar el conflicte català.

Els socialistes de Pedro Sánchez continuen ampliant la distància amb el PP, sobre el qual ja té més de 10 punts d'avantatge. El Partit Popular es manté al febrer com a segona força amb el 18,9% dels vots, encara que cau respecte al sondeig del mes passat, quan el CIS li donava un 19,9%. Ara Unides Podemos és la tercera força, amb el 13,6% dels vots, en haver superat Santiago Abascal i els seus, que tornen a repetir el 13,4% de l'últim baròmetre.

També cap desatacar la millora de Ciutadans. Si es celebressin ara les eleccions, la formació taronja, que està immersa en un procés de primàries per triar un nou líder, aconseguiria el 8,1% dels vots, enfront del 6,5% que li donava l'institut públic que dirigeix José Félix Tezanos fa un mes.

Quant als partits independentistes, l'inici de les negociacions Govern-Generalitat té un efecte a la baixa per a ERC i a l'alça per a Junts per Catalunya. I és que, segons el CIS, els d'Oriol Junqueras aconseguirien un 3,3% dels vots (enfront del 3,9% de gener), mentre que el partit que lidera Carles Puigdemont aconseguiria un 1,8% dels vots, enfront del 1,4% de l'anterior baròmetre. Per part seva, la CUP es manté sense canvis, amb una intenció de vot de l'1%.

ELECCIONS A EUSKADI I GALÍCIA

A més, quan falten poc més de cinc setmanes per les eleccions a País Basc i Galícia (se celebraran el pròxim 5 d'abril), el baròmetre revela una caiguda del PNB, que passa del 1,6% de gener al 1,3%, i d'EH Bildu, del 1,3% al 1,1%, mentre que en surt reforçat el BNG, en passar del 0,5% de l'últim baròmetre al 0,7% actual. No obstant això, cal recordar que aquestes dades són a escala nacional, per al conjunt d'Espanya, i que no estan desglossats per comunitats.

Pel que es refereix als principals problemes per als espanyols, el baròmetre del CIS reflecteix un increment de la preocupació per les qüestions econòmiques. Un 60,2% dels enquestats esmenten l'atur (58,9% al gener), mentre que creix fins al 30,1% (27% el mes anterior) la preocupació per problemes d'índole econòmica.

També s'ha incrementat el número d'enquestats que es mostren inquiets pels problemes relacionats amb la qualitat de l'ocupació (puja del 14,6% al 15,9%) i les pensions (ara l'esmenten un 12%, enfront del 11,8% de gener). Destaca també l'augment de la preocupació per la independència de Catalunya (11,1%, des del 10,7% anterior) i la irrupció de la categoria 'problemes de l'agricultura, ramaderia i pesca' (1,1%) després de les protestes al camp.

El sondeig es basa en un total de 2.957 entrevistes realitzades a 296 municipis de 49 províncies entre els dies 1 i 11 de febrer. Quan es va realitzar l'enquesta, seguia la polèmica sobre la reunió entre el ministre de Transports, José Luis Ábalos, i la vicepresidenta veneçolana, Delcy Rodríguez; també durant aquells dies el president Pedro Sánchez es va reunir amb el president Quim Torra a Barcelona, cita en la qual van acordar posar en marxa la taula de diàleg que es va estrenar aquest dimecres en La Moncloa.

Noticias relacionadas

contador