ep bandera de japon
EUROPA PRESS - Archivo

El secretari del gabinet, Yoshihide Suga, ha guanyat les eleccions per liderar el Partit Liberal Democràtic (PLD), la qual cosa significa que està llest per reemplaçar Shinzo Abe com primer ministre del Japó. Suga serà confirmat per la votació de la Dieta (òrgan màxim de poder del país) el dimecres 16 de setembre. Això s'ha produït després que Abe anunciés a la fi d'agost que deixava el càrrec a causa dels seus problemes de salut.

Suga ja ha expressat la seva visió de continuar i millorar els 'Abenomics': agressiva flexibilització monetària, forta despesa pública i reformes per fer l'economia japonesa més competitiva i elevar el creixement a llarg termini. Suga podria fins i tot reavivar la reforma estructural; ja ha expressat el seu objectiu de reduir les tarifes de telefonia mòbil, promoure la digitalització i consolidar els bancs regionals.

Quant a política exterior, els últims comentaris suggereixen que Suga continuarà amb l'enfocament d'Abe en matèria de política exterior, centrat en una aliança entre el Japó i els Estats Units i vincles estables amb la Xina. També es va comprometre a centrar-se en les qüestions dels segrestats japonesos a Corea del Nord. A curt termini, no és d'estranyar que la principal prioritat de Suga sigui prevenir la propagació del virus i donar suport a la recuperació econòmica.

"En general, una victòria de Suga confirma la nostra opinió que, en un context en el qual el PLD continuarà sent el partit dominant, esperem que canviï poca cosa. Si bé aquest desenvolupament redueix la incertesa política i de polítiques a curt termini, no l'elimina del tot. Les pròximes eleccions estan programades al setembre de 2021, però podrien avançar-se si Suga decideix fer-se amb el seu propi mandat", assenyala Piya Sachdeva, economista de Schroders.

Sachdeva adverteix del recent descens d'Abe a l'índex d'aprovació, que mostra que Suga també "haurà de fer les coses de manera diferent al seu predecessor per guanyar-se el poble japonès". No sols això, sinó que haurà de fer-ho ràpidament; en cas contrari s'arrisca a servir com a 'cuidador' temporal, avisa aquesta experta. "Però se l'ha de subestimar, tenint en compte la seva escalada en política", afegeix.

El Japó i el Regne Unit van arribar el divendres a un principi d'acord comercial, el primer acord comercial del Regne Unit després de Bretton Woods. El Regne Unit és un soci comercial minoritari del Japó: representa el 2% de les exportacions i l'1% de les importacions. "No obstant això, l'acord hauria de permetre que el comerç entre el Regne Unit i el Japó continuï sense problemes després de Brexit", conclouen des de Schroders.

Noticias relacionadas

contador