• Govern i PSOE reunits per tancar definitivament les mesures del 155 després de la carta de Puigdemont
  • Méndez de Vigo confirma que el Govern seguirà amb els tràmits del 155 per "restablir la legalitat"
marianorajoycb

El Govern d'Espanya continuarà amb els tràmits previstos a l'article 155 de la Constitució per restaurar la legalitat a l'autogovern de Catalunya. La carta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la qual ha deixat clar que si no hi ha diàleg, el Parlament podrà votar la declaració d'independència que va quedar en suspens i no es va votar el 10 d'octubre, ha acabat d'impulsar la decisió l'Executiu.

La Moncloa ha explicat en un comunicat que el proper dissabte "el Consell de Ministres, reunit de forma extraordinària, aprovarà les mesures que ha d'elevar al Senat per tal de protegir l'interès general dels espanyols, entre ells els ciutadans de Catalunya, i restaurar l'ordre constitucional a la comunitat autònoma".

Al text, el Govern agraeix el suport de les diferents formacions polítiques amb les quals està tancant en aquests moments una resposta majoritària i consensuada al desafiament secessionista. D'altra banda, denuncia "l'actitud mantinguda pels responsables de la Generalitat de cercar, deliberadament i sistemàtica, l'enfrontament institucional tot i el greu dany que s'està causant a la convivència i l'estructura econòmica de Catalunya".

El ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo ha remarcat la "negativa del president de la Generalitat a respondre al requeriment del president del Govern". En absència de resposta clara i precisa el Govern "entén que no s'ha respost al requeriment", per tant seguirà amb els tràmits del 155 per "restablir la legalitat", ha assenyalat Méndez de Vigo.

El portaveu del Govern també ha assenyalat que l'Executiu "lamenta la flagrant violació de la Constitució al Parlament". I ha afegit. "Que ningú dubti que el Govern posarà tots els mitjans al seu abast per restablir la legalitat i la convivència per pal·liar el perjudici als ciutadans i a l'economia dels líders de la Generalitat".

El Consell de Ministres, reunit de forma extraordinària aquest dissabte, ha d'aprovar les mesures que elevarà al Senat

EL CALENDARI

Diversos mitjans especulen amb la velocitat en què el Govern ha d'adoptar aquesta via i podria ser en qüestió d'hores. Per ara, tant Sánchez com Rajoy viatgen a Brussel·les per fer pedagogia entre els seus socis europeus de les dràstiques mesures que volen emprendre i creuen que, tot i que el president de l'Executiu sigui dijous a Brussel·les, per a la cimera de la Unió Europea, la intervenció de la Generalitat podria produir hores després de la resposta de Puigdemont.

Responsables del Govern i dels socialistes estaven reunits passades les deu del matí per "tancar definitivament" les mesures que es prendran en empara de l'article 155 de la Constitució davant el desafiament independentista del Govern català, segons han informat fonts de la Moncloa.

Ja aquest cap de setmana, el Govern desplegarà les seves intencions durant el Consell de Ministres. No obstant això, hi ha la qüestió que es necessita l'aprovació del Senat. La cambra alta baralla haver de celebrar un Ple extraordinari a finals de la setmana que ve, dijous o divendres, durant el qual cal aprovar el permís al Govern perquè apliqui la suspensió de l'autogovern, en una sessió durant la qual el mateix president expliqui als senadors les mesures que els planteja.

Rajoy reunirà el Consell de Ministres aquest dissabte per aprovar les mesures que consideri oportunes, el que surti d'allà haurà de ser enviat al president del Senat, Pío García-Escudero, juntament amb els requeriments i les respostes de Puigdemont.

El vicepresident primer de la cambra alta, Pedro Sanz, ha assegurat que la Mesa està sobre avís per reunir aquest mateix dijous o divendres i amb la documentació que li enviï el Govern, haurà de decidir com es tramita l'assumpte. Es preveu que estigui acabat tot el procés entre dijous i divendres de la setmana que ve, en un ple extraordinari que aprovi definitivament un dictamen.

Fonts parlamentàries apunten que la tramitació no serà precipitada, en dos dies, i que es deixarà que entre dimarts i dimecres es desenvolupi el Ple ordinari previst al Senat per a la setmana que ve, tot i que insisteixen que tot és possible segons es desenvolupin els esdeveniments i segons la urgència que reclami el Govern.

EL PLA DE RAJOY

El pla del Govern de Rajoy preveu una intervenció absoluta de la Generalitat. Es plantegen la destitució de tot el Govern de Junts pel Sí i la intervenció de les conselleries, segons explica 'La Vanguardia'. En aquest nou escenari, els funcionaris catalans passarien a dependre orgànicament de delegats designats pels ministeris de l'àrea corresponent.

A més, també consideren dissoldre el Parlament, ja que creuen que aquest òrgan tindria el poder de plantar-los cara i dificultar la seva gestió. Així mateix, aquesta mesura serviria per acontentar el PSOE que insisteix que la intervenció de la Generalitat ha de servir per convocar eleccions de manera immediata.

Explica el rotatiu que a Puigdemont i al Govern actual no els quedaria una altra sortida, en aquest context, que fugir cap endavant i declarar la independència, previ pas a la convocatòria d'eleccions.

Noticias relacionadas

contador