ursula von der leyen boris johnson
Downing Street (Flickr)

Brussel·les ha iniciat un procediment legal contra el Regne Unit, amb l'obertura d'un expedient per saltar-se unilateralment l'acord del Brexit obtingut entre les dues parts. Així ho ha anunciat aquest dijous la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que ha donat un termini d'un mes perquè el Regne Unit presenti les seves observacions sobre aquesta mesura.

"Aquest matí, la Comissió ha decidit enviar una notificació oficial al govern del Regne Unit. Aquest és el primer pas en un procediment d'infracció", ha apuntat Von der Leyen en una breu declaració sense preguntes. També ha recordat que aquest dijous acabava el termini que s'havia donat al Govern de Boris Johnson per suprimir de l'esborrany de la llei de Mercat Interior els apartats que vulneren l'Acord de Retirada.

La norma que el primer ministre britànic vol aprovar a Westminster anul·la parts de l'acord sobre el Brexit, com permetre que les empreses d'Irlanda del Nord tinguin "accés sense restriccions" al mercat intern del Regne Unit, la qual cosa podria crear obstacles al comerç amb la resta de l'illa d'Irlanda. Aquesta legislació ja ha salvat el primer escull a la Cambra dels Comuns.

"Si s'adopta tal com està, estarà en total contradicció amb el protocol d'Irlanda-Irlanda del Nord", ha remarcat la presidenta de la Comissió Europea. A més, ha recordat que "totes dues parts estan obligades a cooperar de bona fe en l'acompliment de les tasques derivades de l'Acord de Retirada".

Ara que ha acabat el termini d'un mes perquè el Regne Unit presentés les seves observacions a l'obertura de l'expedient, Brussel·les haurà de decidir si segueix endavant amb un procés que pot acabar al Tribunal de Justícia d'Unió Europea (TJUE).

Noticias relacionadas

contador