coronavirus-johnson-va-demander-le-retour-sur-les-lieux-de-travail

Boris Johnson ha aconseguit el que volia. El primer ministre britànic ha aconseguit que el Parlament doni el vistiplau a la llei sobre el mercat intern, que el govern del Regne Unit vol aprovar malgrat que anul·la part de l'Acord de Retirada signat amb la Unió Europea (UE) per evitar el Brexit dur. Ha passat el primer examen a Westminster, però el 'premier' no s'ha deslliurat de les crítiques d'alguns companys del Partit Conservador, que consideren que el text viola el dret internacional.

Certs dirigents de renom entre els 'tories' han denunciat la maniobra de Johnson, que ha disparat les tensions amb la UE i ha allunyat les perspectives sobre l'acord comercial que totes dues parts negocien. La Cambra dels Comuns ha aprovat el projecte de llei amb 340 vots a favor i 263 en contra, una còmoda diferència de 77 vots que li ha permès passar a la següent etapa de debat parlamentari, que començarà aquest dimarts.

El primer ministre ha fet valer la majoria absoluta amb què compta, però no ha pogut silenciar les veus, cada vegada més, al seu propi partit que clamen contra aquesta nova normativa. Així i tot, Johnson defensa que la legislació proposada, que reescriurà part de l'Acord de Retirada, la part que afecta a la frontera irlandesa, és "essencial" per mantenir la integritat econòmica i política del Regne Unit. Des de la decisió de Johnson de revisar l'acord, la Unió Europea ha amenaçat amb emprendre accions legals i li ha demanat que retiri el projecte de llei abans que acabi el mes.

Per part seva, Johnson s'ha tapat les orelles i ha decidit seguir endavant amb aquesta normativa, que afrontarà la veritable prova de foc la setmana que ve. Serà llavors, segons recull Efe, quan es votaran les esmenes a les provisions sobre Irlanda del Nord, origen de la vulneració dels acords amb la UE. Aquest dilluns, la Cambra dels Comuns també ha tombat una esmena dels laboristes a la totalitat del text, per 349 vots a 213.

CONTROLAR ELS FLUXOS COMERCIALS

No obstant això, malgrat les impressions i les xifres de suport al Parlament, Johnson s'enfronta a un creixent rebuig a la llei amb la qual pretén controlar els fluxos comercials entre Irlanda del Nord i el Regne Unit, sobretot entre els 'tories'. Si aquests últims dies han estat els seus antecessors a Downing Street, Theresa May i John Major, que han expressat el seu rebuig al pla, aquest dilluns s'han sumat a les veus crítiques l'exprimer ministre conservador David Cameron, que va ser qui va convocar el referèndum sobre el Brexit, i també el ministre d'Economia fins el mes de febrer passat, Sayid Javid.

Noticias relacionadas

contador