ep avion de ryanair
RYANAIR - Archivo

Bielorússia ha provocat la condemna i la indignació d'Occident després que, segons tots els indicis, hagi obligat a aterrar al país un vol comercial al qual viatjava un activista polític i hagi detingut immediatament l'opositor.

El país d'Europa de l'Est, que manté forts vincles amb Rússia, sembla haver obligat un avió de Ryanair que viatjava a Lituània des de Grècia a aterrar a la capital, Minsk, per detenir el periodista i activista opositor bielorús Roman Protasevich, que anava a bord, informa Reuters.

Bielorússia ha dit aquest dilluns que els seus controladors aeris no "van obligar" l'avió de Ryanair a aterrar, sino van fer "recomanacions" a la tripulació de l'avió, afegeix Reuters citant l'agència de notícies russa RIA Novosti.

L'agència de notícies estatal bielorussa Belta informa que les autoritats van enviar un avió de combat MiG-29 per desviar el vol quan s'acostava a la frontera amb Lituània seguint ordres del president Alexander Lukaixenko.

Ryanair ha emès un comunicat en el qual confirma que la tripulació del vol FR4978 havia estat notificada pel control de trànsit aeri bielorús d'una possible amenaça a la seguretat a bord. L'avió va aterrar i es van realitzar comprovacions de seguretat, però "no es va trobar res anormal".

El conseller delegat de l'aerolínia irlandesa, Michael O'Leary, ha titllat de "segrest patrocinat per un Estat" l'aterratge forçós a Bielorússia de l'avió.

La CNBC s'ha posat en contacte amb el Ministeri d'Afers Exteriors de Bielorússia per demanar-li un comentari aquest dilluns, però encara no n'ha rebut cap resposta. No obstant això, el secretari de premsa del ministeri ha dit a l'agència de notícies russa RIA que Occident està traient conclusions precipitades.

"Crida l'atenció la precipitació de les declaracions obertament bel·ligerants d'una sèrie de països i estructures europees. La situació s'està agreujant directament i clarament", ha dit el portaveu, afirmant que s'estava "polititzant deliberadament".

La Unió Europea (UE) ha confirmat que estudia sancions contra el país.

contador