ep avion para la repatriacion de militares en afganistan
EMAD

Un avió ha aterrat passades les 22.00 hores d'aquest diumenge a la base aèria de Torrejón (Madrid) amb 177 persones evacuades de l'Afganistan, entre les quals hi ha cooperants espanyols i nord-americans, segons ha informat el Govern. Es tracta de la setena aeronau que arriba a la base de Torrejón amb persones evacuades de l'Afganistan. Fins ara, n'havien arribat tres espanyols i tres el Servei Europeu d'Acció Exterior.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha rebut a peu de pista aquestes persones, al costat del Cap de l'Estat Major de la Defensa (JEMAD), Teodoro E. López Calderón. Els dos han visitat durant el dia el campament provisional instal·lat a l'aeroport madrileny. Està previst que aterri una segona en la qual, segons ha explicat Robles, viatgen dues dones embarassades. La matinada de dijous passat ja va aterrar a la base de Torrejón el primer avió espanyol amb 53 repatriats, entre els quals es trobaven cinc espanyols.

Així mateix, aquest divendres a primera hora de la tarda va arribar a Madrid des de París un avió de la Unió Europea amb 38 treballadors afganesos i les seves famílies que seran enviats durant els pròxims dies cap al seu destí final en altres estats membre de la UE. Divendres va arribar el segon avió espanyol amb 110 afganesos, que va aterrar al voltant de les 20.30 hores. Ja aquest dissabte, va arribar a Madrid passades les 20.00 hores el tercer avió de la UE, noliejat per França, amb 36 persones evacuades des de l'Afganistan i, aquesta mateixa nit es va produir l'aterratge d'un altre avió espanyol en el qual s'han evacuat un total de 110 persones afganeses.

CAOS A L'AEROPORT

"Tenim grups de gent que criden 'Espanya, Espanya' per poder entrar", ha explicat Roures sobre la situació que estan vivint els afganesos a l'aeroport de Kabul on, ha explicat, hi ha "moltes famílies amb nens" que intenten entrar durant més de 24 hores per accedir als vols posats en marxa per Espanya.

Robles ha assenyalat que el país està fent "tot el possible, en la mesures de les seves possibilitats" per portar totes les persones que necessiten ajuda. Tot i això, ha reconegut que hi ha situacions que no depenen d'Espanya, incloent-hi les dificultats que hi ha per accedir a l'aeroport de Kabul. "Els demanem que cridin 'Espanya', que vagin amb la bandera o amb alguna cosa vermella", ha explicat la ministra de Defensa, per insistir en la situació que es viu a Kabul.

JOE BIDEN

Per la seva banda, el president dels EUA, Joe Biden, ha assegurat que tots els nord-americans que vulguin sortir de l'Afganistan podran fer-ho, cosa que podria contradir la data anunciada del 31 d'agost pel final de l'operació d'evacuació del país.

"Em fa mal el cor per la gent que es pot veure" en les imatges de l'aeroport, ha afegit Biden, assenyalant que "l'evacuació de milers de persones de Kabul serà dura i dolorosa, sense importar quan va començar" ja que "no hi ha forma d'evacuar tanta gent sense dolor". El president ha posat èmfasi que la "primera prioritat" de la seva Administració és evacuar tants ciutadans nord-americans com sigui possible "de la manera més ràpida i segura" i que, tot i que espera no estendre massa, sospita que "hi haurà discussions sobre com d'avançat s'està en el procés".

D'altra banda, el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, va dir que convocarà els líders del G7 dimarts per "converses urgents" sobre l'Afganistan.

Noticias relacionadas

contador