talibanes palacio presidencial

Les tropes nord-americanes podrien romandre a l'Afganistan més enllà de la data límit del 31 d'agost per evacuar els nord-americans, segons va dir aquest dimecres el president Joe Biden, i el Pentàgon va afegir que l'exèrcit nord-americà no té actualment la capacitat d'arribar a la gent més enllà de l'aeroport de Kabul.

"Si queden ciutadans nord-americans, ens quedarem fins que els traguem a tots", va declarar Biden a ABC News en una entrevista recollida per Reuters i realitzada en un dia durant el qual molts legisladors nord-americans el van pressionar perquè ampliés el termini que havia fixat per a una retirada definitiva.

Biden ha estat objecte de fortes crítiques per la seva gestió de la retirada, que durant els últims dies ha estat dominada per escenes de caos a l'aeroport de Kabul i els seus voltants, amb persones que intentaven desesperadament sortir del país.

El president dels EUA va defensar aquest dimecres les seves decisions, al·legant que els problemes són inevitables en posar fi a 20 anys de participació dels Estats Units al país.

"La idea que, d'alguna manera, hi ha una forma d'haver sortit sense que es produeixi el caos, no sé com podria fer-se", va precisar.

També va declarar que els talibans estan cooperant per ara per ajudar a treure els nord-americans del país, però "estem tenint més dificultats" per evacuar els ciutadans afganesos alineats amb els Estats Units.

La rapidesa amb la qual les forces talibans van reprendre l'Afganistan, a mesura que les forces nord-americanes i altres forces estrangeres es retiraven, ha provocat escenes caòtiques a l'aeroport, amb diplomàtics, ciutadans estrangers i afganesos que intenten fugir, però que es veuen impedits per la multitud i els llocs de control talibans.

Noticias relacionadas

contador