photo d archives le premier ministre israelien benjamin netanyahu lors d une reunion du gouvernement a jerusalem

La tensió geopolítica augmenta a causa de dos esdeveniments que han tingut lloc a les últimes hores. En primer lloc, s'ha produït la mort del número dos de Hamàs (Saleh al-Arouri) durant un bombardeig israelià amb dron.

Al-Arouri ha estat un dels set morts en un atac d'un dron israelià a la capital libanesa, Beirut. El primer ministre libanès ha dit que l'atac va ser un "crim israelià" destinat a portar la seva atribulada república a "una nova fase de confrontacions".

Diuen els experts de Renta 4 que els fets "podrien augmentar el calat del conflicte malgrat la crida internacional per evitar una escalada de tensió". Davant el succés, Hamàs ha anunciat que la mort d'un dels líders "no quedarà impune".

L'altre esdeveniment que augmenta la tensió té a veure amb el fet que l'Iran enviés ahir un vaixell de guerra al mar Roig, afegint més volatilitat a la situació comercial i al transport de subministraments. "Recordem que el 12% del comerç mundial -aproximadament el 9% del comerç de cru- empra aquesta ruta, mentre que els sobrecostos d'un viatge d'anada i tornada per canviar de ruta cap a la 'Banya d'Àfrica' s'eleven fins a 1 milions d'euros", expliquen des de Renta 4.

La companyia danesa Maersk ha comunicat aquest dimarts la seva decisió d'aturar el trànsit dels seus vaixells pel mar Roig i el Golf d'Aden "fins a nou avís", després que un dels seus vaixells fos atacat pels rebels hutís aquest cap de setmana.

"Després de l'incident del 30 de desembre que va involucrar el nostre vaixell, Maersk Hangzhou, hem decidit suspendre tots els trànsits a través del mar Roig/Golf d'Aden fins a nou avís", va anunciar el gegant del transport de contenidors.

Els rebels hutís han atacat repetidament vaixells al mar Roig a les últimes setmanes en resposta a la guerra a Gaza, generant preocupació per les interrupcions en el comerç mundial a través de la crucial via fluvial.

Noticias relacionadas

contador