ep archivo   imagen de una plataforma de gas y petroleo frente a la costa de libia en el
Antonio Sempere - Europa Press - Archivo

Volatilitat en el preu del petroli a mesura que creix la tensió al mar Roig. L'arribada d'un vaixell de guerra iranià a la zona ha disparat les preocupacions que es produeixi una escalada del conflicte a l'Orient Mitjà i pugui afectar el subministrament del cru. Tot això mentre els rebels hutís del Iemen segueixen atacant els vaixells que travessen la regió.

En aquest sentit, el barril Brent baixa un 1,08%, fins als 76,18 dòlars, mentre que el West Texas, de referència als EUA, cedeix un 1,45%, fins als 70,61. dòlars, després d'haver arribat a pujar per sobre del 2%.

"Els preus del petroli estan cotitzant a l'alça després que l'Iran enviés un vaixell de guerra al mar Roig, cosa que va generar preocupacions sobre les tensions creixents i la possibilitat d'interrupcions en el subministrament", explica Victoria Scholar, directora d'inversions d'Interactive Investor.

L'Iran va anunciar aquest dilluns l'enviament del destructor Alborz a l'estret estratègic de Bab al-Mandeb. Sense donar més detalls de l'operació, sí que va afegir que periòdicament faria operacions al mar Roig per assegurar les rutes marítimes.

La mesura es produeix després que l'Armada dels Estats Units destruís tres vaixells de rebels hutís recolzats per l'Iran, cosa que va causar la mort de 10 militants, segons un informe d'AP.

Segons va comunicar el Comando Central dels Estats Units, l'Armada va actuar en resposta a una trucada d'auxili del vaixell Maersk Hangzhou, amb bandera de Singapur, que havia estat atacat pels hutís.

"Els preus del petroli pugen quan les forces navals nord-americanes van repel·lir un atac hutí a un vaixell portacontenidors al mar Roig... L'Iran hi ha enviat un vaixell de guerra. Les preocupacions sobre una escalada a l'Orient Mitjà segueixen exercint certa influència sobre el cru, encara que els fonaments continuen sent més sospitosos a mesura que ens acostem al nou any i a una desacceleració gràcies a tot l'ajust dels bancs centrals l'any passat”, indica Neil Wilson, analista en cap de mercat de Finalto.

Cal recordar que els rebels hutís fa setmanes que ataquen embarcacions al mar Roig com a represàlia per la guerra a Gaza, cosa que ha provocat que les principals companyies navilieres deixin de travessar el Canal de Suez i hagin optat per desviar-se a través del sud d'Àfrica, un viatge més llarg i car amb tarifes de noli marítim que arriben als 10.000 dòlars per contenidor.

Així mateix, "l'expectativa d'una demanda més gran de la Xina durant les properes vacances de l'Any Nou Lunar també està donant suport als preus", conclou Scholar.

contador